Menu

Lezingen

Lezingen per afdeling:

Amersfoort | AmsterdamApeldoorn | Den Bosch | Dordrecht | Groningen/Friesland | Haarlem | Leiden/Den Haag | LeuvenMaastrichtRotterdam | Twente | Zutphen/Deventer/Arnhem

NINO/EOL-lezingen

mrt
21
do
Joodse reizigers in het Romeinse Rijk @ Online
mrt 21 @ 19:30

Aanmelden: stuur een mailtje naar eolnkvmosa@web.de, dan ontvangt u de Teams link.

Dr. Bärry Hartog
Universitair docent Antiek Jodendom, Rijksuniversiteit Groningen

In deze lezing bespreek ik Joodse reizigers in het Romeinse Rijk. Hoewel de mogelijkheden die het Romeinse Rijk aan reizigers bood, in toenemende mate onderwerp van studie zijn, worden Joodse reizigers dikwijls nog over het hoofd gezien. In deze lezing bespreek ik praktische aspecten van reizen in het Romeinse Rijk en hoe deze uitwerkten voor Joodse reizigers. Daarnaast bespreek ik de symbolische waarde die Joodse auteurs in de Hellenistische en Romeinse tijd toekennen aan reizen.

apr
11
do
Goden van klei? Hoe kunnen we Neolithische figurines interpreteren? @ Online
apr 11 @ 19:30
Goden van klei? Hoe kunnen we Neolithische figurines interpreteren? @ Online

NB: Deze lezing zal online plaatsvinden via Teams. Gelieve aanmelden via: eolnkvmosa@web.de

Dr. Monique Arntz
Archeoloog (Leiden)

Al in het vroegste stadium van het Nieuwe Steentijd (Neolithicum) in het Oude Nabije Oosten, zo’n 12.000 jaar geleden, vinden we in opgravingen kleine beeldjes van mensen en dieren gemaakt van klei en steen. Ook in latere tijden blijven dergelijke figurines in gebruik. In de historische periodes kunnen we met zekerheid zeggen dat sommige van deze objecten goden en godinnen voorstelden. Naar analogie zijn voornamelijk de prehistorische vrouwelijke figurines vaak geïnterpreteerd als godinnen. Zelfs de vroegste figurines uit de Oude Steentijd in Europa, denk aan de beroemde Venus van Willendorf, zijn als onderdeel gezien van een ‘moedergodin’-cultus die schijnbaar universeel aanwezig was in het verleden. Maar zijn al deze figurines wel godinnen? Hoe kunnen we zo’n claim onderbouwen? Kunnen we überhaupt eenduidige interpretaties geven voor objecten die gemaakt en gebruikt zijn door compleet verschillende samenlevingen die door duizenden jaren en ontelbare generaties van elkaar gescheiden zijn?

In deze lezing zal de problematiek van dergelijke analogieën worden besproken, alsmede de problemen waar men tegenaan loopt bij het interpreteren van ‘betekenis’ in archeologische objecten. Deze problemen zijn zo mogelijk nog groter als men onderzoek doet naar prehistorische periodes, waarvan we vaak weinig weten over immateriële aspecten van het leven zoals bijvoorbeeld geloof. Toch kunnen we veel zeggen over figurines door gedegen archeologisch onderzoek dat zich richt op de materiële aspecten van figurines: hoe ze zijn gemaakt, hoe ze zijn gebruikt en in welke contexten we ze terugvinden. Twee Neolithische sites zullen dienen als een voorbeeld van deze holistische manier van onderzoek naar figurines: Tell Sabi Abyad in Syrië en Çatalhöyük in Turkije.