Menu

Leuven

« Alle lezingen

apr
17
wo
Cleopatra in Westerse en Egyptische verbeeldingen @ Leuven
apr 17 @ 20:00
Cleopatra in Westerse en Egyptische verbeeldingen @ Leuven

Dr. Daniel Soliman

Beeldvorming over de identiteit, etniciteit en uiterlijk van Cleopatra zijn een bron van zowel inspiratie als controverse. De aankondiging van een nieuwe Hollywood-film over de koningin maakte veel Egyptische mensen op sociale media woedend omdat de Israëlische actrice Gal Gadot de rol van Cleopatra zou spelen. Recent zorgde een drama-docu op Netflix met een Afro-Britse actrice als Cleopatra voor zoveel ophef in Egypte dat het Egyptische ministerie van Toerisme en Oudheden verkondigde dat de historische Cleopatra niet zwart maar Grieks was.

Deze lezing gaat over de verbeeldingen van Cleopatra in Westerse schilderijen,
toneelstukken, film en muziek, waarin zij afwisselend als een zwarte en witte koningin wordt opgevoerd. Daarnaast kijken we naar de vertolking van Cleopatra door de beroemde Egyptische actrice Youssra. Zij speelt een hoofdrol in Youssef Chahine’s Alexandria Again and Forever (1989), waarin vignetten van Alexander de Grote en Cleopatra te zien zijn. De speelse voorstellingen van het verleden van Alexandrië, die gebruik maken van een slimme manier van vertellen, bevatten commentaren op de hedendaagse Egyptische samenleving en hoe deze zich verhoudt tot de oudheid. Tegelijkertijd is de Cleopatra van Chahine expliciet geworteld in Europese interpretaties van de koningin.

Sinds 2019 is Daniel Soliman curator van de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden en gastdocent Egyptologie aan de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek focust op taal, schrift en geletterdheid in het oude Egypte; Oud-Egyptisch beeldhouwwerk; handel in oud-Egyptische voorwerpen; en het oude Egypte in hedendaagse film en muziek.