Lezingen

Voor (fysieke) lezingen zoals wij die bij Ex Oriente Lux organiseren is het onder de huidige regels verplicht dat wij alle bezoekers vragen om een Coronatoegangsbewijs in de vorm van een QR code te scannen. Hiervoor heeft u de Coronacheck Scanner app nodig. Deze is gratis te downloaden voor op uw smartphone.

Meer informatie vindt u op deze websites:
Coronatoegangsbewijs en scanner app
Hoe werkt het scannen van de QR code

Lezingen per afdeling:

Amersfoort | AmsterdamApeldoorn | Den Bosch | Dordrecht | Eindhoven | Groningen | Haarlem | Leiden/Den Haag | LeuvenMaastrichtRotterdam | Twente | Zutphen/Deventer/Arnhem

NINO/EOL-lezingen

nov
9
di
Muziek in Romeinse forten aan de Rijn @ Haarlem
nov 9 @ 20:00
Muziek in Romeinse forten aan de Rijn @ Haarlem

Mw. Dr. M. Kuhn

Muziek aan de limes. Van Katwijk tot Keulen hadden de Romeinen de grens met forten versterkt tegen invallen van Germanen. Hebben de soldaten die in die forten gelegerd waren muziek gemaakt? In de lezing zal gepoogd worden door afbeeldingen en via de muziek ons een indruk te geven over het leven in de Romeinse Noordelijke kampen.

jan
25
di
Popmuziek in het oude Mesopotamië @ Haarlem
jan 25 @ 20:00
Popmuziek in het oude Mesopotamië @ Haarlem

Drs. T.J.H. Krispijn

Uit teksten en afbeeldingen weten we tamelijk veel over de officiële muziek van het oude Mesopotamië maar van de populaire muziek veel minder. We zien op plaquettes en op beeldjes luit- en lierspelers, schaars geklede dames met handtrommels, naakte dwergen en apen: Een bont gezelschap. Veel van de muzikanten uit de wereld van de popmuziek behoren tot het “derde geslacht” d.w.z. LBHTI-gemeenschap. Aan de hand van afbeeldingen en teksten laat ik u kennis maken met de popmuziek in het oude Mesopotamië.

feb
8
di
De Isis-cultus in de Hellenistische-Romeinse tijd @ Haarlem
feb 8 @ 20:00
De Isis-cultus in de Hellenistische-Romeinse tijd @ Haarlem

Dr. R. Strootman

We kennen Isis als godin van de landbouw, de wassende Nijl en de vruchtbaarheid. In de Hellenistische periode sloeg Isis aan het reizen. Isis werd een ’internationale’ godin, die door de Grieken en Romeinen werd vereerd. Isis veranderde van karakter, zij werd een veel machtiger godin dan zij in Egypte was. Van een cultus voor de gemeenschap werd de Isis-verering in de 3e eeuw v.C. een mysteriecultus. Zij was in staat om iemands Lot ten goede te keren.

mrt
8
di
De zaak Chapocrates: Het wel en wee van een choachietenfamilie uit Thebe @ Haarlem
mrt 8 @ 20:00
De zaak Chapocrates: Het wel en wee van een choachietenfamilie uit Thebe @ Haarlem

Mw. P.C.Meijerink-Hogenboom

Chapocrates kwam uit een familie van choachieten. De choachieten waren een soort voorlopers van onze begrafenisondernemers. Het verschil was wel dat in het oude Egypte het beroep van choachiet voorbehouden was aan bepaalde families. Je werd dus a.h.w. als choachiet geboren, je kon ook afstand doen van die roeping. Dat deed Chapocrates. Hij wou soldaat worden.

Over EOL

Ex Oriente Lux presenteert wetenschappelijke informatie over het Oude Nabije Oosten en Egypte aan een breed publiek.

Word lid van de vereniging om deel te nemen aan onze diverse lezingen en evenementen. Ontvang bovendien het kleurrijke magazine Phoenix met nieuws en achtergronden over recente opgravingen en onderzoek.

EOL op Facebook

Nieuwsbrief