Lezingen

Lezingen per afdeling:

Amersfoort | AmsterdamApeldoorn | Den Bosch | Dordrecht | Groningen | Haarlem | Leiden/Den Haag | LeuvenMaastrichtRotterdam | Twente | Zutphen/Deventer/Arnhem

NINO/EOL-lezingen

dec
14
wo
De schoonheid van het Latijn @ Enschede
dec 14 @ 19:30
De schoonheid van het Latijn @ Enschede

Dhr. Casper Porton
Latinist, docent Grieks en Latijn, Addisco Onderwijs

Door ons gepuzzel om Latijnse teksten in het Nederlands te vertalen, zien we soms niet meer hoe mooi en schoon het Latijn in het origineel is. Dhr. Porton zal aan de hand van verschillende teksten vooral laten horen hoe mooi het Latijn is en daarbij ingaan op de woordvolgorde en de verschillende klankeffecten. Als veelgevraagd spreker die bekend staat om zijn geanimeerde en interactieve voordrachten won hij in 2016 de Oikos Publieksprijs.

jan
19
do
Een nestoriaanse monnik uit Beijing op bezoek in Parijs @ Enschede
jan 19 @ 19:30
Een nestoriaanse monnik uit Beijing op bezoek in Parijs @ Enschede

Prof. Dr. Herman Teule
Emeritus hoogleraar Oosters christendom, KU Leuven

Tegen het eind van de 13e eeuw brengt Rabban Sawma, een nestoriaanse monnik, in opdracht van de Mongoolse heerser Arghun een bezoek aan Europa om de mogelijkheden van een Europees-Mongoolse alliantie te onderzoeken. Doel van zo’n alliantie is de verovering van Syrië en Palestina. Het verslag van zijn reis is bewaard gebleven en geeft een inkijkje in de situatie van de Christenen na de verwoesting van Bagdad in 1258.

feb
2
do
Herodotus en Athene @ Enschede
feb 2 @ 19:30
Herodotus en Athene @ Enschede

Dr. Christiaan Caspers
Classicus, kunsthistoricus en docent

Het is gebruikelijk, geheel conform de opvattingen van Cicero, om Herodotus aan het begin van de historiografische traditie te plaatsen, vóór Thucydides. Recentelijk is betoogd dat het best eens zou kunnen dat Herodotus de slotfase van de Peloponnesische Oorlog heeft meegemaakt en kennis had van Thucydides werk-in-wording en dat hij zijn Historiae heeft vormgegeven in reactie op sociale en politieke ontwikkelingen uit het laatste decennium van de 5e eeuw. Deze intrigerende hypothese stelt een aantal opmerkelijke passages uit de Historiae in een ander daglicht. Herodotus is dan niet langer de historiografische pionier, maar een vernieuwer.

mrt
14
di
Het begin van een wereldrijk @ Enschede
mrt 14 @ 19:30
Het begin van een wereldrijk @ Enschede

Dr. Marleen Termeer
Archeoloog, postdoctoraal onderzoeker en docent

In grote lijnen is de geschiedenis van het vroege Rome een bekend verhaal. Een kleine nederzetting gelegen op een gunstige plek aan de Tiber ontwikkelt zich tot wereldrijk. Toch laten de geschreven bronnen veel vragen open. Hoe voltrokken zich de eerste stappen in het expansieproces, had Rome alle touwtjes in handen? De vroegste periode van de Romeinse geschiedenis is beter te begrijpen aan de hand van archeologisch materiaal. Ook verschillende archeologische sites verspreid over Italië spelen een belangrijke rol in het opnieuw vertellen van het verhaal over het ontstaan van Rome.

apr
18
di
Het dodengericht in het Oude Egypte @ Enschede
apr 18 @ 19:30
Het dodengericht in het Oude Egypte @ Enschede

Jan Koek
Voorzitter Mehen, Studiecentrum voor het Oude Egypte

Bij Dodenboekspreuk 125 is meestal een afbeelding te zien van de overledene bij een weegschaal waar zijn/haar hart (dat getuigenis aflegt over zijn/haar individuele levensweg) wordt gewogen tegenover Ma’at (gerechtigheid/ rechtvaardigheid). Het doel van de afbeelding van het dodengericht is het anticiperen op een positieve uitkomst van deze toetsing, waaraan iedereen na zijn dood wordt onderworpen. De toetsing moet aantonen of de overledene vrij van zonden is. Als bewijs voor de onschuld van de overledene geldt in de eerste plaats de weegschaal die zich in evenwicht bevindt. Uitgebreid zullen alle elementen op de afbeelding alsmede de tekst worden besproken en wat er zou gebeuren als men niet door de toetsing heen komt. Ook zullen de soms kleine veranderingen in de betekenis van de elementen ter sprake komen, want de afbeelding komt bijna 2000 jaar voor.

Over EOL

Ex Oriente Lux presenteert wetenschappelijke informatie over het Oude Nabije Oosten en Egypte aan een breed publiek.

Word lid van EOL om deel te nemen aan onze diverse lezingen, workshops en evenementen. Ontvang bovendien het kleurrijke magazine Phoenix met nieuws en achtergronden over recente opgravingen en onderzoek.

EOL op Facebook

Nieuwsbrief

Schrijf u in de voor nieuwsbrief (ook voor niet-leden!):

Informatie over de nieuwsbrief