Lezingen

Voor (fysieke) lezingen zoals wij die bij Ex Oriente Lux organiseren is het onder de huidige regels verplicht dat wij alle bezoekers vragen om een Coronatoegangsbewijs in de vorm van een QR code te scannen. Hiervoor heeft u de Coronacheck Scanner app nodig. Deze is gratis te downloaden voor op uw smartphone.

Meer informatie vindt u op deze websites:
Coronatoegangsbewijs en scanner app
Hoe werkt het scannen van de QR code

Lezingen per afdeling:

Amersfoort | AmsterdamApeldoorn | Den Bosch | Dordrecht | Eindhoven | Groningen | Haarlem | Leiden/Den Haag | LeuvenMaastrichtRotterdam | Twente | Zutphen/Deventer/Arnhem

NINO/EOL-lezingen

nov
25
do
NINO-EOL-najaarslezing: De Dode Zeerollen en de schrijvers van de Bijbel @ Leiden & Online
nov 25 @ 16:00
NINO-EOL-najaarslezing: De Dode Zeerollen en de schrijvers van de Bijbel @ Leiden & Online

Hoe Kunstmatige Intelligentie kan helpen om de schrijvers de handen te schudden

De lezing zal eerst ingaan op de ontdekking van de Dode Zeerollen en een aantal basale feiten en achtergrond geven van de teksten en de historische context. Daarna wordt er nader ingegaan op het innovatieve onderzoeksproject The Hands that Wrote the Bible en het gebruik van Kunstmatige Intelligentie om het schrijverswerk van de Dode Zeerollen beter te leren kennen, zoals bijvoorbeeld in de beroemde Grote Jesajarol waarover het onderzoek in april 2021 wereldwijd de aandacht trok.

Prof. dr. Mladen Popović is hoogleraar Oude Testament en het Antieke Jodendom, en directeur van het Qumran Institute van de Rijksuniversiteit Groningen.

Praktische informatie

Dit is een hybride evenement: het is mogelijk om de lezing fysiek bij te wonen, of deze online te volgen. In beide gevallen gratis toegankelijk voor alle EOL-leden, studenten, collega’s en geïnteresseerden.

Lezing bijwonen in het Lipsius-gebouw (Universiteit Leiden)

De lezing wordt gegeven in het Lipsius-gebouw, Cleveringaplaats 1, Leiden. Zaal 1.23 bevindt zich op de eerste verdieping. We kunnen hier maximaal 50 personen ontvangen. Na afloop bieden NINO en EOL een drankje aan in café Het Pakhuis, Doelensteeg 8. Registreer u via het formulier op de NINO-website als u de lezing en de borrel in Leiden wilt bijwonen.

Let op: in de gebouwen van de Universiteit zijn geen corona-restricties. Het is niet verplicht om 1,5 meter afstand te houden of een mondkapje te dragen (het mag natuurlijk wel). Café Het Pakhuis is verplicht om u bij binnenkomst te vragen uw coronabewijs en identificatie te tonen.

Lezing online bijwonen via Zoom

De lezing wordt direct gelivestreamd via Zoom. NINO en EOL bieden deze mogelijkheid aan voor alle geïnteresseerden die niet naar de fysieke bijeenkomst kunnen of willen komen. Registreer hier om de toegangsgegevens te ontvangen (geen Zoom-account nodig). Het is niet mogelijk om de lezing achteraf terug te kijken.

Over EOL

Ex Oriente Lux presenteert wetenschappelijke informatie over het Oude Nabije Oosten en Egypte aan een breed publiek.

Word lid van de vereniging om deel te nemen aan onze diverse lezingen en evenementen. Ontvang bovendien het kleurrijke magazine Phoenix met nieuws en achtergronden over recente opgravingen en onderzoek.

EOL op Facebook

Nieuwsbrief