Lezingen

Lezingen per afdeling:

Amersfoort | AmsterdamApeldoorn | Den Bosch | Dordrecht | Groningen/Friesland | Haarlem | Leiden/Den Haag | LeuvenMaastrichtRotterdam | Twente | Zutphen/Deventer/Arnhem

NINO/EOL-lezingen

mrt
29
wo
De mysterieuze reis van de Oosterse god Mithras @ Rotterdam
mrt 29 @ 19:30
De mysterieuze reis van de Oosterse god Mithras @ Rotterdam

Prof. Dr. Jan van Reeth
Universiteit Brussel. gespecialiseerd in antieke godsdiensten

De god Mithras is afkomstig uit de Indische en Iraanse wereld. Vanaf het tweede millennium v.Chr. is deze godheid vermeld in schriftelijke bronnen. Hij is o.a. getuige bij vredesverdragen tussen grote mogendheden van het Oude Oosten. Mithras wordt afgebeeld in Perzische kleding en een Frygische muts. Ook in de Hellenistische periode (4e tot 1e eeuw v.Chr.) wordt de god Mithras vereerd. De ontmoeting tussen Mithras en de Romeinse wereld vindt plaats in de loop van de 1ste eeuw door de veroveringen van de Romeinen. De Mithrascultus is succesvol en verspreidt zich door het hele Romeinse Rijk ook in Germanië. Hier, in Germanië, hebben archeologische opgravingen meer dan 150 mithrea aan het licht gebracht.


De locatie (Erasmiaans Gymnasium, Wytemaweg 25, 3015 CN Rotterdam) is gemakkelijk bereikbaar per metro, halte Dijkzicht. Op het terrein van het gebouw is ook gelegenheid tot parkeren. Het is raadzaam om tijdig aanwezig te zijn i.v.m. het beperkte aantal parkeerplaatsen.

Deze lezing is een georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Klassiek Verbond. Omdat deze lezing een afsluiting vormt van het lezingenseizoen wordt u tijdens de pauze een drankje aangeboden namens het bestuur van het Nederlands Klassiek Verbond en Ex Oriënte Lux.

De god Mithras: Van Perzische god naar Romeinse godheid @ Rotterdam
mrt 29 @ 20:00
De god Mithras: Van Perzische god naar Romeinse godheid @ Rotterdam

Prof.dr. J. van Reeth

Over EOL

Ex Oriente Lux presenteert wetenschappelijke informatie over het Oude Nabije Oosten en Egypte aan een breed publiek.

Word lid van EOL om deel te nemen aan onze diverse lezingen, workshops en evenementen. Ontvang bovendien het kleurrijke magazine Phoenix met nieuws en achtergronden over recente opgravingen en onderzoek.

EOL op Facebook

Nieuwsbrief

Schrijf u in de voor nieuwsbrief (ook voor niet-leden!):

Informatie over de nieuwsbrief