Lezingen

Lezingen per afdeling:

Amersfoort | AmsterdamApeldoorn | Den Bosch | Dordrecht | Groningen | Haarlem | Leiden/Den Haag | LeuvenMaastrichtRotterdam | Twente | Zutphen/Deventer/Arnhem

NINO/EOL-lezingen

jan
18
wo
Het Oud-Babylonische huwelijk @ Online
jan 18 @ 20:00
Het Oud-Babylonische huwelijk @ Online

Aanmelden via Lieke Peeters (bastet7maal7@gmail.com)

R. Van der Iest
Rijksuniversiteit te Groningen

Hoe huwden de Babyloniërs en onder welke voorwaarden vonden deze huwelijken plaats? Om deze vraag te beantwoorden, zullen wij ons tijdens deze lezing niet alleen verdiepen in paragrafen uit de welbekende Codex Hammurabi, maar zullen wij ook documenten uit de praktijk behandelen. U kunt hierbij denken aan contracten en bonnetjes ter vastlegging en voorbereiding van het te voltrekken huwelijk. Op deze manier zullen we een goed beeld kunnen schetsen van hoe het huwelijk er ten tijde van de Oud-Babylonische periode uitzag, van verloving tot huwelijk en eventueel scheiden, en zullen we onder andere ontdekken hoe de Babyloniërs dachten over polygamie en het huwen van priesteressen.

feb
15
wo
Over lijken: Balsemers in Ptolemaeïsch Egypte @ Online
feb 15 @ 20:00
Over lijken: Balsemers in Ptolemaeïsch Egypte @ Online

Aanmelden via Lieke Peeters (bastet7maal7@gmail.com)

G. Baetens
Post-doctoraal onderzoeker, Koninklijke Universiteit te Leuven

De funeraire cultuur van de Oude Egyptenaren spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. De praktische kant van de Egyptische begrafenisindustrie is uitzonderlijk goed gedocumenteerd voor de Late en Grieks-Romeinse Tijd, dankzij honderden Griekse en Demotische papyri, naast andere bronnen. In deze lezing nemen we het reilen en zeilen van balsemers in Ptolemaeïsch Egypte (305–30 v.C.) onder de loep: een bijzonder volkje!

mrt
29
wo
De god Mithras: Van Perzische god naar Romeinse godheid @ Rotterdam
mrt 29 @ 20:00
De god Mithras: Van Perzische god naar Romeinse godheid @ Rotterdam

Prof.dr. J. van Reeth

Over EOL

Ex Oriente Lux presenteert wetenschappelijke informatie over het Oude Nabije Oosten en Egypte aan een breed publiek.

Word lid van EOL om deel te nemen aan onze diverse lezingen, workshops en evenementen. Ontvang bovendien het kleurrijke magazine Phoenix met nieuws en achtergronden over recente opgravingen en onderzoek.

EOL op Facebook

Nieuwsbrief

Schrijf u in de voor nieuwsbrief (ook voor niet-leden!):

Informatie over de nieuwsbrief