Lezingen & Events

EOL events
NINO/EOL-lezingen
Externe activiteiten

Lezingen per afdeling:

Amersfoort | AmsterdamApeldoorn | Den Bosch | Dordrecht | Eindhoven
Groningen | Haarlem | Leiden/Den Haag | LeuvenMaastrichtRotterdam
Twente | Zutphen/Deventer/Arnhem | Zwolle/Kampen

dec
12
wo
Xerxes in Babylon: van Herodotus tot de film “300” @ Leuven
dec 12 @ 20:00

Prof. Caroline Waerzeggers
Oude Nabije Oosten Studies, Universiteit Leiden

De laatste jaren is er een fel debat opgelaaid tussen oudhistorici, archeologen en assyriologen over de aard van Xerxes’ beleid in Babylonië na de opstanden van 484 v. Chr. Gedroeg hij zich als wreed tiran of eerder als berekenend bureaucraat? Trok hij een spoor van vernieling door het land of probeerde hij juist door rationele maatregelen de situatie onder controle te krijgen? In deze lezing duid ik de onenigheid over deze kwestie tegen de achtergrond van zowel de populaire perceptie als het historische onderzoek van het Achaemenidisch-Perzische rijk.

mrt
27
wo
De Talmoed in het Latijn: oorsprong en bedoeling @ Leuven
mrt 27 @ 20:00

Prof. Wout van Bekkum
Midden-Oosten Studies, Rijksuniversiteit Groningen

Grote delen van de Talmoed zijn in het Latijn vertaald, vooral in Frankrijk gedurende de twaalfde en dertiende eeuw. De vertalingen weerspiegelen een veelheid aan kennis van Joodse traditie en algemene wetenschap. Wie waren de vertalers en welke invloed had de Latijnse Talmoed op de verhouding tussen Christenen en Joden? Waarom werden ook gedichten opgenomen? Deze vragen worden op een toegankelijke wijze toegelicht met de meest sprekende voorbeelden (in Nederlandse vertaling).

mei
8
wo
Vroege fotografie in Palestina (1839-ca. 1900) @ Leuven
mei 8 @ 20:00

Dr. Gerrit van der Kooij
Archeologie, Universiteit Leiden

In Palestina is de fotografie vanaf het begin toegepast. Eerst door vakmensen uit het westen maar al spoedig ook door lokale studio’s en bewoners. Het ‘tekenen met licht’ onderging in de eerste vijf decennia een groot aantal verbeteringen en vereenvoudigingen om ‘photografiën’ te maken. Daarbij ging het om de kwaliteiten van de camera’s en de chemie van te belichten platen, maar ook de verwerking en verspreiding van de gemaakte beelden (afdrukken en drukwerk). Daardoor veranderden ook de onderwerpen en de doelgroepen. Uiteindelijk ging de amateurfotografie een grote rol spelen, zodat de reiziger niet alleen met gekochte maar ook met eigen foto’s van een reis thuis kon komen.

Deze ontwikkelingen worden gecombineerd met de foto-onderwerpen, zodat de leidende vragen zijn: Hoe fotografeerde men (van beeld tot afbeelding), wie, wat, waarom en voor wie. Daarbij komt ook de betekenis ter sprake die de vroege fotografie had voor het verbinden van de geografie met Bijbelse voorstellingen; men zag in de negentiende eeuw het Bijbelse verleden in het heden en hield van ruïnes! Bovendien blijken die oude foto’s nu grote waarde te hebben voor bestudering van lokale veranderingen in het landschap, dorps- en stadsleven en talrijke sociaal-culturele elementen.