Lezingen & Events

EOL events
NINO/EOL-lezingen
Externe activiteiten

Lezingen per afdeling:

Amersfoort | AmsterdamApeldoorn | Den Bosch | Dordrecht | Eindhoven
Groningen | Haarlem | Leiden/Den Haag | LeuvenMaastrichtRotterdam
Twente | Zutphen/Deventer/Arnhem | Zwolle/Kampen

jan
23
wo
Archeologische opgraving in Akrotiri op Santorini @ Rotterdam
jan 23 @ 19:30 – 21:30

EOL/NKV

Drs. Diana de Wild, klassieke archeoloog, Egyptoloog

Akrotiri is een klein dorpje op Thera, één van de Cycladische eilanden in de Egeïsche Zee. Het is geen gewoon eiland:  Thera is een vulkaan.

De uitbarsting van de vulkaan van Thera in de Bronstijd behoort tot de grootste uitbarstingen die de mensheid de afgelopen paar millennia heeft meegemaakt. De uitbarsting zorgde voor een indrukwekkende, met zeewater gevulde krater, die het eiland tot het mooiste eiland van Griekenland maakt en waar hordes toeristen op af komen.

Maar dat was niet het enige: de witte puimsteen van de vulkaan bedekte de Bronstijddorpjes op het eiland en zorgde op deze wijze voor de goede conservering van de resten uit de Bronstijd.

Het bekendste en waarschijnlijk ook grootste Bronstijddorp van Thera is Akrotiri, vernoemd naar een nabijgelegen modern dorp iets ten noorden van de opgraving. De opgravers hadden hier het geluk dat de zestig meter dikke puimsteenlaag hier door erosie behoorlijk weggesleten was.

De datering van deze uitbarsting levert al decennia grote hoofdbrekens op: de natuurwetenschappelijke datering komt niet overeen met wat archeologen op basis van kruisdatering met Egyptische voorwerpen dachten.     Hoe is dit verschil op te lossen?  Daar is nog steeds geen definitief oordeel over.

mrt
6
wo
Melk, wijn en bloed: barbaarse vorstinnen, van Tomyris tot Zenobia @ Rotterdam
mrt 6 @ 20:00 – 22:00

Dr. J.K. Weststeijn (Johan), Arabist

Hoe betrouwbaar is het beeld dat Herodotus schetst van de steppevolkeren uit Centraal Azië? In deze lezing zal zijn verslag van de confrontatie tussen Cyrus en nomadenkoningin Tomyris vergeleken worden met andere verhalen over ontmoetingen tussen Midden-Oosterse veroveraars en barbaarse vorstinnen. Hierbij zal geput worden uit zowel de Grieks-Romeinse oudheid als de joodse en Arabische literatuur.

apr
10
wo
Papyrus Insinger: Het verhaal van een oud-Egyptische wijsheidsleer uit het Rijksmuseum van Oudheden @ Rotterdam
apr 10 @ 20:00 – 22:00

Petra Hogenboom MA, Egyptoloog, Assistent-conservator Egypte, Rijksmuseum van Oudheden Leiden

Jan Hermann Insinger, een Nederlandse fotograaf en oudhedenverzamelaar, kocht tijdens zijn verblijf in Egypte aan het einde van de 19e eeuw een papyrus beschreven met het demotisch schrift. Deze tekst, nu wereldwijd bekend als papyrus Insinger, is tegenwoordig onderdeel van de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De tekst is één van de oudste en meest uitgebreide wijsheidsleren die ons is overgeleverd uit het oude Egypte, waarvan er verschillende parallel fragmenten verspreid zijn over de gehele wereld. In deze lezing hoort u over de inhoud van de papyrus en leert u de wijsheden die de Egyptenaren zelf wetenswaardig achtten. Maar u hoort ook hoe deze bijzondere tekst uiteindelijk in Leiden is terecht gekomen.