Het pelgrimsverslag van EgeriaWanneer:
17 mei 2022 @ 19:30
2022-05-17T19:30:00+02:00
2022-05-17T19:45:00+02:00
Waar:
Amsterdam + online
Ignatiusgymnasium
Jan van Eijkstraat 47
Het pelgrimsverslag van Egeria @ Amsterdam + online

Belangstellenden voor de online lezing kunnen zich aanmelden bij de secretaris van EOL Amsterdam, Bas Wagenaar: eol.afdeling.amsterdam@gmail.com

Dr. Vincent Hunink
Vertaler en universitair docent Klassiek Latijn en Vroegchristelijk Grieks en Latijn, Radboud Universiteit Nijmegen

In 381 vertrok een rijke Romeinse dame, Egeria, vanuit haar woonplaats in het Westen van Europa, ergens in Spanje of Zuid-Frankrijk. Zij begon aan een verre, adembenemende reis, helemaal naar Palestina, Egypte en Syrië. In die voor haar afgelegen gebieden wilde zij met eigen ogen de plaatsen zien die zij kende uit de bijbel. Haar pelgrimsreis, een van de allervroegste in zijn soort, is uniek: Egeria maakte onderweg aantekeningen van wat zij allemaal zag en meemaakte. Die werkte zij later uit tot een volledig reisverslag in het Latijn, inclusief een gedetailleerde beschrijving van de liturgie in Jeruzalem.

De lezing laat aan de hand van korte tekstvoorbeelden (in vertaling) iets zien van deze vroege pelgrim en haar kijk op de bijbelse wereld. De spreker publiceerde in 2011 een uitgave met Latijnse tekst en Nederlandse vertaling van Egeria’s boek.

Over EOL

Ex Oriente Lux presenteert wetenschappelijke informatie over het Oude Nabije Oosten en Egypte aan een breed publiek.

Word lid van EOL om deel te nemen aan onze diverse lezingen, workshops en evenementen. Ontvang bovendien het kleurrijke magazine Phoenix met nieuws en achtergronden over recente opgravingen en onderzoek.

EOL op Facebook

Nieuwsbrief

Schrijf u in de voor nieuwsbrief (ook voor niet-leden!):

Informatie over de nieuwsbrief

Agenda

Geen activiteiten.