Lezingen

Voor (fysieke) lezingen zoals wij die bij Ex Oriente Lux organiseren is het onder de huidige regels verplicht dat wij alle bezoekers vragen om een Coronatoegangsbewijs in de vorm van een QR code te scannen. Hiervoor heeft u de Coronacheck Scanner app nodig. Deze is gratis te downloaden voor op uw smartphone.

Meer informatie vindt u op deze websites:
Coronatoegangsbewijs en scanner app
Hoe werkt het scannen van de QR code

Lezingen per afdeling:

Amersfoort | AmsterdamApeldoorn | Den Bosch | Dordrecht | Eindhoven | Groningen | Haarlem | Leiden/Den Haag | LeuvenMaastrichtRotterdam | Twente | Zutphen/Deventer/Arnhem

NINO/EOL-lezingen

jan
29
za
Voor de Sumeriërs: De vroegste bewoners van Zuid-Mesopotamië @ Online
jan 29 @ 14:00
Voor de Sumeriërs: De vroegste bewoners van Zuid-Mesopotamië @ Online

Aanmelding via e-mail: eol.afdeling.amsterdam@gmail.com

Drs. Theo Krispijn
Gepensioneerd docent Sumerologie Universiteit Leiden

In de meeste handboeken over de geschiedenis van Mesopotamië en het spijkerschrift is te vinden dat de Sumeriërs de uitvinders van het spijkerschrift waren. De voortgaande studie van alleroudste documenten in spijkerschrift van het eind van het vierde millennium v. Chr. geeft stelt die aanname echter ter discussie. Wat weten we van de cultuur van de bewoners van Zuid-Mesopotamië van voor de komst van de Sumeriërs? Wat weten we van hun ‘Ubaid-‘ en ‘vroege Uruk-cultuur’ en welke taal of talen spraken zij? In deze lezing zal ik aan de hand van de archeologie en de studie van de vroegste spijkerschrift-documenten een antwoord op die vragen proberen te geven.

apr
28
do
Purper, een kleurstof kostbaarder dan goud @ Online
apr 28 @ 16:00
Purper, een kleurstof kostbaarder dan goud @ Online

Aanmelding via e-mail:
eol.afdeling.amsterdam@gmail.com

Dr. Rolf Strootman
Docent Oude Geschiedenis, Universiteit Utrecht

In de Oudheid was de verfstof purper kostbaarder dan goud. Dat had te maken met de ingewikkelde productie ervan, maar ook met het feit dat purpergeverfde textiel geassocieerd werd met het koningschap en, vooral in Griekenland en Judea, met religieuze eredienst. De kostbaarste variant, die mogelijk violetblauw of juist dieprood van kleur was (we weten dat niet precies), werd ontwikkeld in de stad Tyrus en stond bekend als ‘koninklijk purper’. Het verven met deze dure kleurstof was een pan-Mediterraan verschijnsel.

Purper werd gewonnen uit schelpdieren van de murex-soort, een vleesetende roofslak die van de zeebodem werd opgedoken en vervolgens ontschelpt en in een ingewikkeld en langdurig proces ingekookt om er kleurstof aan te onttrekken. Voor een enkele druppel purper waren honderden van deze schelpdieren nodig; bergen van weggeworpen schelpresten langs de kust van Libanon – het voornaamste centrum van de purperproductie in de Oudheid was, de naam zegt het eigenlijk al, Phoenicië – getuigen daar nu nog van. Vanwege de kwalijke geuren en dampen moet de purperindustrie een zeer ongezonde aangelegenheid zijn geweest; ook kleding gekleurd met deze verfstof zal flink gestonken hebben.

In deze lezing gaan we in op de manier waarop purper geproduceerd werd – op basis van antieke beschrijvingen van het productieproces in het werk van onder anderen Plinius, en moderne pogingen dat productieproces in het laboratorium na te bootsen. Hoe kreeg men de schelpen aan de oppervlakte? Hoe werkte het proces van koken? Welke kleurvarianten bestonden er en hoe werden die verkregen? En wat is de achtergrond van de monarchale en religieuze connotaties die purper al in het tweede millennium v.C. lijkt te hebben gehad?

mei
17
di
Grieken in Gandhara: Een cultureel kruispunt aan de Indus @ Amsterdam en online
mei 17 @ 20:00
Grieken in Gandhara: Een cultureel kruispunt aan de Indus @ Amsterdam en online

Aanmelding via e-mail:
eol.afdeling.amsterdam@gmail.com

Dr. Marike van Aerde
Archeoloog (Mediterraan & Antieke Zijderoutes) en universitair docent te Leiden

De Griekse migraties naar en langdurige handelscontacten met Gandhara, een gebied in het huidige Pakistan en Noord-India, van ca. 100 v. Chr. tot 200 n. Chr. fascineren onderzoekers al sinds lange tijd. De nadruk in deze fascinatie ligt vooral op de Griekse cultuur in deze regio. Recent onderzoek én nieuwe vondsten tonen echter aan dat de Grieken in Gandhara deel uitmaakten van een veel breder en cultureel divers uitwisselingsproces dan lang werd gedacht. In deze deze lezing komen concrete voorbeelden langs uit mijn eigen archeologisch onderzoeksproject, maar ook aan de hand van antieke teksten. Zo hoop ik u mee te nemen naar dit bruisend kruispunt van antieke culturen aan de Indus.

Over EOL

Ex Oriente Lux presenteert wetenschappelijke informatie over het Oude Nabije Oosten en Egypte aan een breed publiek.

Word lid van de vereniging om deel te nemen aan onze diverse lezingen en evenementen. Ontvang bovendien het kleurrijke magazine Phoenix met nieuws en achtergronden over recente opgravingen en onderzoek.

EOL op Facebook

Nieuwsbrief