Lezingen

Lezingen per afdeling:

Amersfoort | AmsterdamApeldoorn | Den Bosch | Dordrecht | Groningen | Haarlem | Leiden/Den Haag | LeuvenMaastrichtRotterdam | Twente | Zutphen/Deventer/Arnhem

NINO/EOL-lezingen

dec
9
vr
Eten als koning: het belang van de dagelijkse offers in de Neo-Babylonische cultuur @ Amsterdam
dec 9 @ 16:00
Eten als koning: het belang van de dagelijkse offers in de Neo-Babylonische cultuur @ Amsterdam

Ruwan van der Iest MA
Promovendus Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, Rijksuniversiteit Groningen

‘Meer dan ooit te voren, offer ik rijkelijk aan mijn heren Marduk en Zarpanitu.’ Dit is hoe Nebuchadnezzar II zijn gulle gaven aan de goden presenteert in een van zijn vele koningsinscripties. In deze presentatie zullen we de verschillende aspecten van het dagelijks offer behandelen en zullen we onder andere ingaan op de rol van de koning binnen dit complexe proces. De inscripties van de koningen van de Neo-Babylonische dynastie en de vele spijkerschrifttabletten afkomstig uit de archieven van priesters en tempels, doen vermoeden dat het dagelijks offer de belangrijkste plek in nam binnen de religieuze activiteiten. Iedere priester, binnen de complexe schakels van prebenden, werd strikt in de gaten gehouden en er stonden hoge straffen op het maken van fouten. Samen met de koning waren de priesters verantwoordelijk voor het voeden van de goden. De rol van de koning hierbij was het doneren van luxegoederen. Immers, als hij de goden goed zou verzorgen, zouden de goden goed zijn voor zijn land.

feb
24
vr
Herodotus en de Babyloniërs. Over gewoontes, vrouwen en Babylon @ Hoorn
feb 24 @ 16:00
Herodotus en de Babyloniërs. Over gewoontes, vrouwen en Babylon @ Hoorn

Aanmelding voor deze lezing graag per mail:  eol.afdeling.amsterdam@gmail.com

Prof. Dr. Bert van der Spek
Emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis, Vrije Universiteit Amsterdam

Het eindexamen Griekse Taal en Cultuur gaat dit schooljaar over passages uit het werk van Herodotos’ Historiën. De rode draad van de te lezen teksten wordt in de syllabus als volgt omschreven: ‘De blik op de ander: mannen en vrouwen in vreemde culturen’. In het pensum staan beschrijvingen door Herodotos van Babyloniërs, Egyptenaren en Perzen, van gewoontes, verhalen en historische gebeurtenissen rondom de Grieks-Perzische Oorlogen. Logischerwijs vanuit het Griekse perspectief van de ‘vader van de geschiedschrijving’. Het is echter zinvol om historische karakter van deze beschrijvingen te beoordelen aan de hand van niet-Griekse bronnen. Aan bod komen bijzondere Babylonische gewoontes, vrouwen zoals Nitokris, en ook de vraag of Herodotos zelf wel in Babylon is geweest.

mei
8
ma
De rijkdom van Menelaos @ Amsterdam
mei 8 @ 20:00
De rijkdom van Menelaos @ Amsterdam

Drs. Carolien van der Brugge
Assyriologe

De werken van Homerus, Ilias en Odyssee, worden over het algemeen gezien als spannende vertellingen. Voor wetenschappers zijn ze ook een bron van informatie over de wereld van toen. Steeds meer blijkt dat de verhalen zijn gesitueerd tegen een historische achtergrond. Ofschoon de Feniciërs in beide boeken een kleine rol spelen, is ook over hun geschiedenis het een en ander te vinden, vooral in de Odyssee. In deze lezing worden de wereld van dit zeevarende volk en die van de Griekse verhalen dichter bij elkaar gebracht door een historische betekenis te geven aan enkele passages uit de verhalen van Menelaos, met name aan de informatie die de bedrogen echtgenoot van de schone Helena ons geeft over zijn thuisreis vanuit Troje, zijn verworven rijkdom en zijn ontmoeting met de Fenicische koning Phaidimos.

Over EOL

Ex Oriente Lux presenteert wetenschappelijke informatie over het Oude Nabije Oosten en Egypte aan een breed publiek.

Word lid van EOL om deel te nemen aan onze diverse lezingen, workshops en evenementen. Ontvang bovendien het kleurrijke magazine Phoenix met nieuws en achtergronden over recente opgravingen en onderzoek.

EOL op Facebook

Nieuwsbrief

Schrijf u in de voor nieuwsbrief (ook voor niet-leden!):

Informatie over de nieuwsbrief