Menu

Chaldeeërs aan de Nijl – Babylonische sterrenkunde in Egypte

Wanneer:
24 mei 2018 @ 14:00 – 15:00
2018-05-24T14:00:00+02:00
2018-05-24T15:00:00+02:00
Waar:
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
Leiden

Mathieu Ossendrijver

Prof. dr. M. Ossendrijver is hoogleraar Wetenschapsgeschiedenis van de Antieke Wereld aan de Humboldt Universität Berlin en Visiting Research Fellow van het NINO.

Rond 400 v.Chr. ontwikkelden Babylonische sterrenkundigen nieuwe, op de dierenriem gebaseerde technieken om posities van de maan en de planeten te berekenen. Sinds
de jaren ‘80 is bekend – op grond van vooral Griekse papyri uit Oxyrhynchus (Boven-Egypte) en andere vindplaatsen – dat sommige van deze rekentechnieken zich enkele eeuwen later naar Egypte hebben verspreid. Naast Griekse tabellen die eenduidig met Babylonische technieken zijn berekend, waren er tot nu toe slechts enkele Demotische tabellen bekend, die waarschijnlijk met soortgelijke algoritmes zijn berekend.

Twee onlangs vertaalde Demotische ostraca met rekeninstructies voor Mercurius werpen een geheel nieuw licht op het gebruik van Babylonische rekentechnieken door Egyptische astronomen. Ook blijken deze ostraca gebruik te maken van een slimme, afwijkende formulering die in Babylonië niet voorkomt, maar waarvan het bestaan al lang werd vermoed.

Lezing georganiseerd door het Nederlands Instituut voor het Nabije
Oosten (NINO) in samenwerking met de vereniging Ex Oriente Lux (EOL).

Aanvang: 14.00 uur (zaal open vanaf 13.50 uur).
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Leemanszaal (begane grond).
Toegang: Geen extra kosten bij een bezoek aan het museum (Museumkaart geldig).
Vooraf aanmelden is niet nodig; bij aankomst in het museum wel melden bij de kassa.