6 april | Leidse PapyrologielezingAlle belangstellenden zijn van harte welkom om op woensdagavond 6 april 2022 de Leidse Papyrologielezing bij te wonen die zal worden gehouden door em.prof.dr. Willy Clarysse (Leuven) in het Rijksmuseum van Oudheden. Het is ook mogelijk de lezing via een livestream te volgen.

De lezing is getiteld: Bier, belastingen en dorpssolidariteit. Een tweetalig archief uit Ptolemaeïsche mummiecartonnages

De Ptolemeeën inden hoge belastingen op nagenoeg elke industrietak. De bierbelasting werd geïnd via een ingewikkeld systeem waarbij in elk dorp één brouwer verantwoordelijk werd gesteld voor de inning. Deze brouwer-belastingpachter moest bovendien garanderen dat hij stipt zou betalen en zijn taak zou uitvoeren door meerdere borgen ter beschikking te stellen. Zo werd in feite het hele dorp verantwoordelijk. In de papyruscolllectie van de Sorbonne bevinden zich bijna 300 demotische contracten en fragmenten van dergelijke borgstellingcontracten uit de Fajoem-oase, met op de achterkant een registratienota van de administratie. Deze tweetalige documentatie is een rijke bron van informatie over allerlei aspecten van het leven in Egypte in de derde eeuw v.C.

Over de spreker

Em. prof. dr. Willy Clarysse was tot 2012 hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Hij is gespecialiseerd in de Griekse en Demotische (alledaags Egyptisch) papyrologie en de talen en geschiedenis van Grieks-Romeins Egypte. Willy Clarysse doet nog altijd actief onderzoek op verschillende gebieden van de papyrologie en wordt alom beschouwd als een van de beste papyrologen van deze tijd.

Aanmelden

https://www.rmo.nl/uw-bezoek/activiteiten/leidse-papyrologielezing-2022

Over EOL

Ex Oriente Lux presenteert wetenschappelijke informatie over het Oude Nabije Oosten en Egypte aan een breed publiek.

Word lid van EOL om deel te nemen aan onze diverse lezingen, workshops en evenementen. Ontvang bovendien het kleurrijke magazine Phoenix met nieuws en achtergronden over recente opgravingen en onderzoek.

EOL op Facebook

Agenda

Geen activiteiten.

Nieuwsbrief

Schrijf u in de voor nieuwsbrief (ook voor niet-leden!):

Informatie over de nieuwsbrief