Menu

De mysterieuze reis van de Oosterse god Mithras

Wanneer:
29 maart 2023 @ 19:30
2023-03-29T19:30:00+02:00
2023-03-29T19:45:00+02:00
Waar:
Rotterdam
Erasmiaans Gymnasium
Wytemaweg 25
De mysterieuze reis van de Oosterse god Mithras @ Rotterdam

Prof. Dr. Jan van Reeth
Universiteit Brussel. gespecialiseerd in antieke godsdiensten

De god Mithras is afkomstig uit de Indische en Iraanse wereld. Vanaf het tweede millennium v.Chr. is deze godheid vermeld in schriftelijke bronnen. Hij is o.a. getuige bij vredesverdragen tussen grote mogendheden van het Oude Oosten. Mithras wordt afgebeeld in Perzische kleding en een Frygische muts. Ook in de Hellenistische periode (4e tot 1e eeuw v.Chr.) wordt de god Mithras vereerd. De ontmoeting tussen Mithras en de Romeinse wereld vindt plaats in de loop van de 1ste eeuw door de veroveringen van de Romeinen. De Mithrascultus is succesvol en verspreidt zich door het hele Romeinse Rijk ook in Germanië. Hier, in Germanië, hebben archeologische opgravingen meer dan 150 mithrea aan het licht gebracht.


De locatie (Erasmiaans Gymnasium, Wytemaweg 25, 3015 CN Rotterdam) is gemakkelijk bereikbaar per metro, halte Dijkzicht. Op het terrein van het gebouw is ook gelegenheid tot parkeren. Het is raadzaam om tijdig aanwezig te zijn i.v.m. het beperkte aantal parkeerplaatsen.

Deze lezing is een georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Klassiek Verbond. Omdat deze lezing een afsluiting vormt van het lezingenseizoen wordt u tijdens de pauze een drankje aangeboden namens het bestuur van het Nederlands Klassiek Verbond en Ex Oriënte Lux.