Caravaggio: genie in Rome


Wanneer:
15 januari 2020 @ 19:30
2020-01-15T19:30:00+01:00
2020-01-15T19:45:00+01:00
Waar:
Enschede
Stedelijk Lyceum Kottenpark
Lyceumlaan 30

Dhr. R. van der Veen, MA
Classicus en vakdidacticus Universiteit van Amsterdam

Michelangelo Merisi, beter bekend als Caravaggio, schokte zijn tijdgenoten met zijn schilderijen en een leven aan de zelfkant van de maatschappij. Elk schilderij dat hij vervaardigde leidde tot een schandaal. Als onstuimige vernieuwer wist hij met een explosie in dramatische thema’s, kleur, contrasten en ornamenten zijn schilderkunst te verheffen tot een van de hoogtepunten in wat later de Barok zou heten.

De duistere, gedetailleerde en gewelddadige werken van Caravaggio spreken nog altijd enorm tot de verbeelding en tentoonstellingen over zijn werk breken alle bezoekersrecords. Maar waarom is hij zo immens populair, wat raakt ons zo in zijn schilderijen? Van der Veen verklaart het enorme succes van deze duistere schilder en gaat in op de transformatie die Caravaggio ondergaat vanaf diens eerste treden op de schildersladder tot zijn absolute doorbraak in 1602: het schilderen van de Contarelli- en Cerasikapel.

Over EOL

Ex Oriente Lux presenteert wetenschappelijke informatie over het Oude Nabije Oosten en Egypte aan een breed publiek.

Word lid om deel te nemen aan diverse lezingen en evenementen. Ontvang bovendien ons magazine Phoenix met nieuws over recente opgravingen en onderzoek.

Meer informatie

Agenda

sep
12
za
11:00 EOL Jaardag: Het kwade overwinnen @ Rotterdam
EOL Jaardag: Het kwade overwinnen @ Rotterdam
sep 12 @ 11:00 – 16:30
EOL Jaardag: Het kwade overwinnen @ Rotterdam
De jaarvergadering van EOL staat dit jaar in het teken van het thema ‘Het Kwade Overwinnen’. We werden tot dit thema geïnspireerd door het motto van de Pauluskerk dat de gevel versiert: ‘Overwin het kwade[...]

Nieuwsbrief