Taalkundige verscheidenheid in het Midden-Oosten en Noord-AfrikaWanneer:
19 april 2023 @ 19:30
2023-04-19T19:30:00+02:00
2023-04-19T19:45:00+02:00
Waar:
Groningen
Harmoniegebouw
Oude Kijk in 't Jatstraat 26
Taalkundige verscheidenheid in het Midden-Oosten en Noord-Afrika @ Groningen

Prof. dr. Harry Stroomer
Bijzonder hoogleraar emeritus Berberse en Zuidsemitische talen, Universiteit Leiden

Wist u dat er in Jemen en Oman, naast het Jemenitisch en Omani Arabisch, ook andere Semitische talen worden gesproken? Wist u dat het huidige Marokko waarschijnlijk voor 50% Berbertalig is? Wist u dat de Canarische eilanden van oorsprong Berbertalig waren?

We horen vaak spreken van “de Arabische wereld”, een benaming die een taalkundige eenheid suggereert. Dat blijkt niet te kloppen met de feiten. Drieëntwintig van de zesentwintig ‘Arabische landen’ hebben grotere of kleinere niet-Arabische taalgebieden in zich. Onderzoek van de laatste twintig-dertig jaar heeft duidelijk gemaakt dat de taalkundige verscheidenheid in wat we de Arabische wereld noemen vroeger groot was en nog steeds is. Dat is wat we in deze lezing nader zullen bekijken.

De lezing heeft twee delen: het eerste deel richt zich op (recente ontwikkelingen in de studie van) talen op het Arabische Schiereiland voor en na de komst van de Islam, het tweede deel richt zich op (recente ontwikkelingen in de studie van) talen in Noord-Afrika, voor en na opkomst van de islam.

Over EOL

Ex Oriente Lux presenteert wetenschappelijke informatie over het Oude Nabije Oosten en Egypte aan een breed publiek.

Word lid van EOL om deel te nemen aan onze diverse lezingen, workshops en evenementen. Ontvang bovendien het kleurrijke magazine Phoenix met nieuws en achtergronden over recente opgravingen en onderzoek.

EOL op Facebook

Agenda

Geen activiteiten.

Nieuwsbrief

Schrijf u in de voor nieuwsbrief (ook voor niet-leden!):

Informatie over de nieuwsbrief