Van Farao tot Fiscus


Wanneer:
27 januari 2018 @ 12:30 – 16:30
2018-01-27T12:30:00+01:00
2018-01-27T16:30:00+01:00
Waar:
Rotterdam
Belasting & Douane Museum
Parklaan 14-16

EOL evenement bij de tentoonstelling Van Farao tot Fiscus in het Belasting & Douane Museum in Rotterdam. Het programma bestaat uit twee lezingen en een rondleiding over de tentoonstelling in twee groepen.

Programma

12.30 uur: Zaal open

13.00 – 13.40 uur: Dr. Ben Haring
(Universitair Hoofddocent Egyptologie, Universiteit Leiden)

Farao’s Belastingdienst
Egyptische administratieve teksten bevatten veel informatie over werkverplichtingen en afdrachten aan de overheid. In de lezing worden voorbeelden gegeven van dergelijke verplichtingen en van de daaraan verbonden verantwoordelijkheden van Egyptische ambtenaren, verbonden aan tempel of residentie.

13.45 – 14.30 uur: Dr. Kristin Kleber
(aankomend hoogleraar Ancient Near Eastern Studies, Vrije Universiteit Amsterdam)

Een zware last: Afgiften aan de tafel des konings in de tijd van Kambyses
Het jaar 530 v. Chr., het jaar waarin de Perzische koning Kambyses op de troon kwam, was het eerste van vijf heel droge jaren met misoogsten van graan die tot een zware hongersnood in Babylonië leidden. Niettemin moesten de Babyloniërs als onderdeel van hun belastingverplichtingen kanalen graven en voedsel afdragen aan de zogenoemde “tafel des konings”, een belasting die de verzorging van de koninklijke hof als doel had. De Perzen hadden deze vorm van belasting ingevoerd, waarschijnlijk overal in hun rijk. In jaren met goede oogsten zou dat wellicht geen groot probleem geweest zijn voor het vruchtbare land Babylonië. Gedurende een hongersnood was deze taak echter heel zwaar. Normaal zeggen onze teksten niets over wat de gewone mensen hierover dachten, maar er zijn uitzonderingen. Deze lezing belicht de achtergrond van de belasting die “tafel des konings” wordt genoemd, en gaat in op teksten die de nood van de gewone mens weergeven.

14.30 – 15.00 uur: Pauze

15.00 – 16.30 uur: Rondleiding in twee groepen o.l.v. Anne Houk de Jong MA (projectleider van de tentoonstelling) en Fleur van der Sande (Researchmasterstudente Oudheidwetenschappen aan de VU Amsterdam)

Kosten en inschrijving

€ 12,50 voor leden (met max. 1 introducé(e) voor € 17,50)
€ 17,50 voor niet-leden
Excl. entree museum

Dit evenement biedt plaats aan 40 personen. EOL leden van de afdeling Rotterdam (incl. evt introducé(e)) genieten voorrang boven leden van andere afdelingen, daarna komen niet-leden in aanmerking.

U kunt zich tot 22 januari aanmelden door een e-mail te sturen naar mw. Lieke Peeters (bastet7maal7@gmail.com) en het betreffende bedrag over te maken op rekening NL 84 INGB 0747 7365 88 ten name van mw. G.L.G. Peeters. Uw aanmelding wordt definitief wanneer het geld is bijgeschreven.

Over EOL

Ex Oriente Lux presenteert wetenschappelijke informatie over het Oude Nabije Oosten en Egypte aan een breed publiek.

Word lid om deel te nemen aan diverse lezingen en evenementen. Ontvang bovendien ons magazine Phoenix met nieuws over recente opgravingen en onderzoek.

Meer informatie

Agenda

sep
12
za
11:00 EOL Jaardag: Het kwade overwinnen @ Rotterdam
EOL Jaardag: Het kwade overwinnen @ Rotterdam
sep 12 @ 11:00 – 16:30
EOL Jaardag: Het kwade overwinnen @ Rotterdam
De jaarvergadering van EOL staat dit jaar in het teken van het thema ‘Het Kwade Overwinnen’. We werden tot dit thema geïnspireerd door het motto van de Pauluskerk dat de gevel versiert: ‘Overwin het kwade[...]

Nieuwsbrief

Facebook