Menu

EOL event | Byblos in het Rijksmuseum van Oudheden

Wanneer:
14 januari 2023 @ 13:00
2023-01-14T13:00:00+01:00
2023-01-14T13:15:00+01:00
Waar:
Leiden
Rijksmuseum van Oudheden
EOL event | Byblos in het Rijksmuseum van Oudheden @ Leiden

In het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden is t/m 12 maart 2023 een tentoonstelling te zien over Byblos, ’s werelds oudste havenstad.

Ex Oriente Lux biedt u de mogelijkheid de tentoonstelling te bezoeken onder deskundige leiding. Twee sprekers geven een lezing over twee thema’s die voor de geschiedenis van Byblos van belang zijn en verzorgen ook de rondleiding.

De rondleidingen zitten vol! Er is nog wel plek bij de lezingen.

Locatie: Nehalenniazaal 2e verdieping RMO, Rapenburg 28, Leiden

13.00 – 13.35 uur
Het Gouden Hout van Byblos
Keshia A.N. Akkermans MA, archeoloog Nabije Oosten

Bezongen door Mesopotamische koningen en begeerd door Egyptische farao’s: voor millennia stond het cederhout uit de bergen van Libanon aan de basis van menig machtig paleis en gewichtig ritueel. In de havenstad Byblos kwamen mensen uit alle windstreken bij elkaar om het kostbare hout te bemachtigen. In deze lezing voert archeoloog Keshia Akkermans u langs de mythen, mummiekisten en zonnebarken die Byblos en haar “gouden” cederhout tot op de dag van vandaag nog roem verschaffen.

13.40 – 14.15 uur
Omgangsvormen tussen vorst en vazal in Amarnabrieven uit Byblos
Mark Eertink BA, Research Master-student Assyriologie

In de late Bronstijd bestond het Nabije Oosten uit een netwerk van grote machten en kleine staatjes. De hoge mate van interactie is goed gedocumenteerd in een kleitablettenarchief van internationale correspondentie uit de Egyptische stad Tell el-Amarna. Deze ‘Amarnabrieven’ verschaffen ons inzicht in de relatie tussen de koning Rib-Hadda van Byblos en de farao, van wie Rib-Hadda als vazal afhankelijk was. Naast de gebruikelijke deftige formuleringen zitten deze teksten vol interessante spreekwoorden, maar ook geklaag en zelfs vulgair taalgebruik, waar Assyrioloog-in-opleiding Mark Eertink u alles over kan vertellen.

Daarna vindt de rondleiding plaats door Keshia en/of Mark (hangt af van het aantal deelnemers). Het Museum sluit om 17:00 uur.

De Nehallenniazaal kan 90 personen herbergen. Maximaal 50 mensen kunnen een rondleiding krijgen (twee groepen van 25). Bij overtekening krijgt u uw geld (of het gedeelte voor de rondleiding) terug.

Opgave

U kunt zich voor deelname opgeven door overmaking van  € 7,50 (niet leden:  € 12,50) op rekening NL82INGB0000229501 t.n.v. Ex Oriente Lux te Leiden o.v.v. “Byblos”. Indien u niet mee wilt met de rondleiding hoeft u slechts € 5,– (niet leden € 10,–) over te maken.

Naast storting van het bedrag dienen niet-leden zich ook aan te melden via een e-mail naar eol@hum.leidenuniv.nl met vermelding van hun naam en adres. U dient daarnaast in het museum een kaartje te kopen voor toegang tot het museum of uw Museumkaart te tonen aan de kassa.

Uw betaling, uiterlijk 6 januari te voldoen, geldt als toegangsbewijs. U komt dan op de deelnemerslijst. Een EOL-medewerker controleert uw aanmelding bij de ingang van de zaal.