EOL Haarlem event | Goden van Egypte


Wanneer:
19 januari 2019 @ 11:00
2019-01-19T11:00:00+01:00
2019-01-19T11:15:00+01:00
Waar:
Leiden
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
Nehalenniazaal

Ex Oriente Lux, afdeling Haarlem organiseert een evenement bij de tentoonstelling Goden van Egypte in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.

Lezing Diana de Wild: De Goden van Egypte

De lezing duurt van 11:00 tot 13:00 uur. Daarna is er gelegenheid de tentoonstelling “Goden van Egypte” te bekijken op eigen gelegenheid.

Kosten: € 12,50 pp, exclusief entree museum.
Inlichtingen bij R.J. Pels, telefoonnummer 023-5283846

Deelname na ontvangst van € 12,50 pp op bankrekening NL56 INGB 0792 4544 80 t.n.v. R.J. Pels o.v.v. EOL Egypte. Leden en niet-leden van Ex Oriente Lux zijn welkom.

Hemelgodin Noet, aardegod Geb en luchtgod Sjoe. Detail mummiekist van de Amonpriester Amenhotep. Hout, hoogte ca 35 cm, 21 e Dynastie, 1076-944 v.Chr. Collectie RMO.

Drs. Diana de Wild
Diana de Wild heeft aan de Universiteit van Leiden klassieke en Egyptische archeologie gestudeerd. Geeft rondleidingen in het Museum van Oudheden in Leiden en cursussen en lezingen over thema’s uit de Griekse, Romeinse en Egyptische oudheid, o.a. aan Volksuniversiteiten.

GODEN VAN EGYPTE
Het verhaal van de Egyptische goden begint bij het scheppingsverhaal of liever bij de vele scheppingsverhalen, want elke regio in Egypte had zijn eigen schepper en scheppingsverhaal. Volgens de Egyptenaren was dat geen probleem: de verhalen vulden elkaar aan. De schepping, door welke god dan ook, zorgde ervoor dat de wereld geordend werd. De Egyptenaren noemden deze orde Ma’at. Het was aan de goden en de farao om deze orde in stand te houden.

De belangrijkste goden van de Egyptenaren leefden in de hemel, zoals de zonnegod Re en zijn moeder, de hemelgodin Noet, of in de onderwereld, zoals de dodengod Osiris. Zij werden in grote tempels aanbeden, die alleen toegankelijk waren voor priesters. Voor de gewone mens waren er kleine goden, zoals de charmante dwerg Bes.

Van al deze goden zijn duizenden afbeeldingen gemaakt, die verspreid zijn geraakt over de hele wereld. Een deel daarvan, geleend uit beroemde Egyptische musea, wordt tijdens deze tentoonstelling bijeengebracht.

Over EOL

Ex Oriente Lux presenteert wetenschappelijke informatie over het Oude Nabije Oosten en Egypte aan een breed publiek.

Word lid om deel te nemen aan diverse lezingen en evenementen. Ontvang bovendien ons magazine Phoenix met nieuws over recente opgravingen en onderzoek.

Meer informatie

Agenda

sep
12
za
11:00 EOL Jaardag: Het kwade overwinnen @ Rotterdam
EOL Jaardag: Het kwade overwinnen @ Rotterdam
sep 12 @ 11:00 – 16:30
EOL Jaardag: Het kwade overwinnen @ Rotterdam
De jaarvergadering van EOL staat dit jaar in het teken van het thema ‘Het Kwade Overwinnen’. We werden tot dit thema geïnspireerd door het motto van de Pauluskerk dat de gevel versiert: ‘Overwin het kwade[...]

Nieuwsbrief