Democratie, antiek en modern


Wanneer:
10 oktober 2019 @ 20:00
2019-10-10T20:00:00+02:00
2019-10-10T20:15:00+02:00
Waar:
Eindhoven
Academisch Genootschap
Parklaan 93
Meerlezaal

Dr. Anton J.L. Van Hooff
Voormalig universitair hoofddocent klassieke geschiedenis en vakdidacticus Universiteit Nijmegen; publicist

Op het dieptepunt van de financiële crisis voerden Grieken aan dat ze recht hadden op een omzichtige behandeling omdat zij toch maar mooi aan de wereld de democratie gegeven hadden. Historisch is die bewering onzin; onze (vertegenwoordigende) democratie gaat terug op de zelfbesturende steden en Statenvergaderingen van de late middeleeuwen. Tot circa 1800 was democraat een scheldwoord. De eerste staten met een modern bestel zoals de Verenigde Nederlanden, de Verenigde Staten van Noord-Amerika en Frankrijk betitelden zich dan ook als republiek. Zij spiegelden zich aan Rome en niet aan Athene. Pas in de negentiende eeuw toen in sommige staten een aanzienlijk percentage burgers politieke rechten kregen, werd de vergelijking met de antieke Atheense volksmacht ontdekt. Hebben antieke en moderne democratie meer gemeen dan de naam? In de voordracht zullen ze aan de hand van beelden worden vergeleken, wat herkenning, bevreemding en stof tot nadenken oplevert.

Deze lezing wordt georganiseerd i.s.m. NKV en Agora

Over EOL

Ex Oriente Lux presenteert wetenschappelijke informatie over het Oude Nabije Oosten en Egypte aan een breed publiek.

Word lid om deel te nemen aan diverse lezingen en evenementen. Ontvang bovendien ons magazine Phoenix met nieuws over recente opgravingen en onderzoek.

Meer informatie

Agenda

sep
12
za
11:00 EOL Jaardag: Het kwade overwinnen @ Rotterdam
EOL Jaardag: Het kwade overwinnen @ Rotterdam
sep 12 @ 11:00 – 16:30
EOL Jaardag: Het kwade overwinnen @ Rotterdam
De jaarvergadering van EOL staat dit jaar in het teken van het thema ‘Het Kwade Overwinnen’. We werden tot dit thema geïnspireerd door het motto van de Pauluskerk dat de gevel versiert: ‘Overwin het kwade[...]

Nieuwsbrief