De tempel van Isis in Berenike: nieuwe resultaten na de opgravingen van 2019Wanneer:
26 november 2020 @ 17:00
2020-11-26T17:00:00+01:00
2020-11-26T17:15:00+01:00
Waar:
Online
De tempel van Isis in Berenike: nieuwe resultaten na de opgravingen van 2019 @ Online

Spreker: Olaf Kaper, professor Egyptologie, Universiteit Leiden

In 2020, net voor de corona-uitbraak, zijn de opgravingen in de Romeinse havenstad Berenike afgerond. De Universiteit Leiden neemt deel aan deze opgraving, en in het bijzonder aan de studie van de hoofdtempel van de stad, die aan Isis was gewijd.

De vondsten van vorig jaar waren al spectaculair geweest, met reliëfs, standbeelden en inscripties die de geschiedenis en belangrijke rol van deze tempel op de grens van het Romeinse rijk duidelijk maakten. In een vorige NINO-lezing zijn deze vondsten al eens voorgesteld, maar in deze lezing worden de laatste resultaten getoond. In 2020 zijn namelijk opnieuw enkele belangrijke ontdekkingen gedaan die licht werpen op de oudste resten van de tempel uit de Ptolemeische periode. Bovendien zijn ook elders in Berenike tempels gevonden, die uit de late oudheid stammen, en waar oudegyptische goden werden vereerd, maar op geheel originele wijze.

De laatste vondsten werpen ook nieuw licht op een antieke opvatting dat in deze regio mensen zonder hoofd zouden hebben geleefd.

Praktische informatie

De lezing wordt gegeven via de online lezingenruimte van het NINO

Toegankelijk voor alle EOL-leden, studenten, collega’s en geïnteresseerden. Aanmelden is niet nodig.

Om deel te nemen opent u deze link in uw browser op 26 november om 17.00u. Gebruik Chrome, Firefox of Microsoft Edge als browser (op een iPad werkt Safari mogelijk ook, op de Mac wordt Safari afgeraden). Er hoeft geen extra software geïnstalleerd te worden, zorg er alleen voor dat de browser up-to-date is. Voer uw naam en emailadres in, en klik “ja” als gevraagd wordt om toegang tot camera en microfoon. De videostream begint zodra de NINO-moderator de sessie opent.

Over EOL

Ex Oriente Lux presenteert wetenschappelijke informatie over het Oude Nabije Oosten en Egypte aan een breed publiek.

Word lid van de vereniging om deel te nemen aan onze diverse lezingen en evenementen. Ontvang bovendien het kleurrijke magazine Phoenix met nieuws en achtergronden over recente opgravingen en onderzoek.

EOL op Facebook

Nieuwsbrief

Agenda

dec
1
di
20:00 “Waar een wiel is, is een weg”: ... @ Eindhoven
“Waar een wiel is, is een weg”: ... @ Eindhoven
dec 1 @ 20:00
“Waar een wiel is, is een weg”: De ontwikkeling van het wegen- en stratennet in Mesopotamië @ Eindhoven
Aanmelden via deze link Dr. C.R. van Tilburg Wetenschappelijk onderzoeker Griekse en Latijnse Talen en Culturen Universiteit Leiden Sinds de uitvinding van het wiel – volgens de algemene opvattingen rond 4000 v.Chr. uitgevonden door de[...]
dec
2
wo
20:00 Syrië, archeologie en het bedrei... @ Den Bosch
Syrië, archeologie en het bedrei... @ Den Bosch
dec 2 @ 20:00
Syrië, archeologie en het bedreigde erfgoed @ Den Bosch
Theo de Feyter Archeoloog en beeldend kunstenaar Syrië is archeologisch een zeer rijk land. Het maakt deel uit van het Mesopotamische cultuurgebied waar belangrijke ontwikkelingen, zoals landbouw, aardewerk, het schrift, stedenbouw en staatsvorming in een[...]
feb
24
wo
20:00 Tell Dāmiyah – een klein, maar b... @ Den Bosch
Tell Dāmiyah – een klein, maar b... @ Den Bosch
feb 24 @ 20:00
Tell Dāmiyah – een klein, maar belangrijk IJzertijdheiligdom in de Jordaanvallei @ Den Bosch
Dr. Lucas Petit Conservator Collectie Nabije Oosten, Rijksmuseum van Oudheden In 2004 en 2005 heeft een team Nederlandse en Jordaanse archeologen onder leiding van de spreker opgravingen uitgevoerd op Tell Dāmiyah. Deze ruïneheuvel, die sommigen[...]