Cyrus-cylinder (i.s.m. NKV)


Wanneer:
2 november 2017 @ 20:00
2017-11-02T20:00:00+01:00
2017-11-02T20:15:00+01:00
Waar:
Den Haag
Duinzichtkerk
Van Hogenhoucklaan 89

Prof.dr. R.J. van der Spek
(Emeritus hoogleraar Oudheidkunde, in het bijzonder de Mediterrane en West-Aziatische Geschiedenis, Vrije Universiteit Amsterdam)

Cyrus, de stichter van het Perzische rijk, heeft in de wereldgeschiedenis een goede naam gekregen. De zogenaamde Cyrus-cylinder uit de stad Babylon geldt als de oudste verklaring van de rechten van de mens en heeft dankzij de laatste Sjah van Perzië zelfs een ereplaats gekregen in het gebouw van de VN in New York. Herodotus zegt (III,89) dat de Perzen hem ‘vader’ noemden, en in Xenophons Cyropaedie wordt hij moraliserend ten voorbeeld gesteld. In de Bijbelboeken Jesaja (hst. 44 en 45) en Ezra (hst. 1 en 6) wordt Cyrus geportretteerd als redder: hij redt er de Judeeërs uit hun ballingschap. De spreker gaat in op de vraag in hoeverre dit beeld past bij de historische werkelijkheid en waar dit beeld vandaan komt. Een nieuwe Nederlandse vertaling van de Cyrus-cylinder, met pas ontdekte nieuwe fragmenten, wordt u ter beschikking gesteld.

Over EOL

Ex Oriente Lux presenteert wetenschappelijke informatie over het Oude Nabije Oosten en Egypte aan een breed publiek.

Word lid om deel te nemen aan diverse lezingen en evenementen. Ontvang bovendien ons magazine Phoenix met nieuws over recente opgravingen en onderzoek.

Meer informatie

Agenda

sep
12
za
11:00 EOL Jaardag: Het kwade overwinnen @ Rotterdam
EOL Jaardag: Het kwade overwinnen @ Rotterdam
sep 12 @ 11:00 – 16:30
EOL Jaardag: Het kwade overwinnen @ Rotterdam
De jaarvergadering van EOL staat dit jaar in het teken van het thema ‘Het Kwade Overwinnen’. We werden tot dit thema geïnspireerd door het motto van de Pauluskerk dat de gevel versiert: ‘Overwin het kwade[...]

Nieuwsbrief