Winnaar Jaarprijs Cuijpers-Opdenakker 2021De winnaar van de Jaarprijs Cuijpers-Opdenakker 2021 is Judith Jurjens. Op 8 juli heeft zij de prijs in ontvangst genomen en haar winnende artikel gepresenteerd. Van harte gefeliciteerd!

NINO en Ex Oriente Lux reiken jaarlijks een prijs uit voor het beste wetenschappelijke artikel over het Oude Nabije Oosten (incl. Egypte). De prijs is ter beschikking gesteld door Mr. drs. Carin Cuijpers en dr. Raymond Opdenakker.

Lees meer over de Jaarprijs Cuijpers-Opdenakker (in het Engels).

Uit het juryrapport

Dit is de eerste uitreiking van de Jaarprijs voor jonge schrijvers van wetenschappelijke artikelen op het gebied van geschiedenis en cultuur van het oude Nabije Oosten in samenhang met mogelijkheden tot popularisering.

Er zijn elf aanvragen ingediend. Alle artikelen waren van uitstekende kwaliteit, geschreven in gerenommeerde tijdschriften. Er waren aanvragen bij op het gebied van de assyriologie, archeologie, egyptologie en ugaritologie.

In eerste instantie heeft de commissie gekeken naar de wetenschappelijke kwaliteit. In dat proces kwamen eerst zes artikelen bovendrijven. Daarvan hebben we drie artikelen uitgelicht die het meest aansprekend waren en blijk gaven van de hoogste mate van inventiviteit, bronnenbeheersing en impact op het wetenschappelijk bedrijf.

De winnaar

Judith Jurjens, ‘The Teaching of Khety twice: a new reading of oBM EA 65597 as a school exercise.’ The Journal of Egyptian Archaeology 105 (2019), 127-134.

Het artikel is een nieuwe interpretatie van een Egyptisch ostrakon dat ons inzicht verschaft in het Egyptische schoolsysteem. Het is, naar het oordeel van de jury, een interessant artikel waarin diverse nieuwe interpretaties en originele inzichten worden aangedragen: nieuwe lezing van het ostrakon; overtuigende argumentatie dat het gaat om twee in plaats van drie handschriften en dat het gaat om een schooloefening. Interessante conclusie dat er sprake is van een didactische methode die nog niet eerder beschreven was in de Egyptologische literatuur. Als onderbouwing geeft de auteur diverse interessante parallellen, waarbij ook een tot op heden ongepubliceerd ostrakon wordt besproken. De studie geeft inzicht in een didactische methode die tot op heden nog niet bekend was uit het Oude Egypte, en vormt daarmee een belangrijke bijdrage aan het vakgebied. De studie zelf is van belang voor andere vakgebieden, bijv. ‘History of Education’. Het stuk is helder geschreven en het betoog is ook voor een niet-Egyptoloog goed te volgen.

Bij het eindoordeel heeft de keuze voor het populariseringsvoorstel een doorslaggevende rol gespeeld. Judith Jurjens zal een lessenserie of lesbrief voor scholieren maken. Zij schrijft in haar voorstel: “Het onderwerp van mijn artikel (een Oudegyptische schooloefening) staat dicht bij de belevingswereld van leerlingen en leent zich hier dus uitstekend voor. Ook gezien mijn achtergrond als docent (naast mijn promotie in de Egyptologie werk ik parttime als docent Klassieke Talen) ligt de keuze voor het maken van lesmateriaal voor de hand. Mijn idee is om een lessenserie te maken van 1 tot 3 lessen met als doelgroep de onderbouw van het voorgezet onderwijs of de bovenbouw van het primair onderwijs.” Naar het oordeel van de jury werkt ze dit heel leuk en inspirerend uit.

Runners-up

Twee andere artikelen waren genomineerd voor de prijs:

Bastian Still & Rieneke Sonnevelt, ‘On Sippar’s Quay: Cuneiform Tablets with Aramaic Inscriptions from the Böhl Collection in Leiden’, Zeitschrift für Assyriologie 110 (2020), 94-110.

Nico Staring, ‘The Late Eighteenth Dynasty Tomb of Ry at Saqqara (Reign of Tutankhamun). Horemheb’s Chief of Bowmen and Overseer of Horses Contextualised’, Rivista del Museo Egizio 4 (2020), 16-61.

Het eerste artikel is een editie van drie spijkerschriftdocumenten uit de spijkerschriftcollectie van het NINO, de Böhl-collectie, die als bijzonderheid hebben dat ze ook bijschriften bevatten in het Aramees. De teksten leren ons iets over het handelsleven op de kade van de stad Sippar en de rol van het Aramees en het Babylonisch in de transacties. De auteurs laten zien uitstekende filologen te zijn die tekstuitgaven voorzien van een boeiende kijk op de ‘Sitz im Leben’ ervan.

Het tweede artikel biedt ons een boeiend inzicht in de problemen van het interpreteren van opgravingsrapporten en het naspeuren en bij elkaar brengen van objecten die in verschillende musea in de hele wereld zijn terecht gekomen. Het gaat dus niet alleen om archeologie in het veld, maar ook om museumarcheologie. Ook hier komen nieuwe lezingen van teksten voorbij. Het is een indrukwekkende studie qua uitgebreidheid en diepgang.

We willen de runners-up en de andere inzenders feliciteren met hun uitstekende bijdragen en hen aanmoedigen verder te gaan met hun wetenschappelijke werk.

De jury

  • Prof. dr. R.J. (Bert) van der Spek, voorzitter
  • Dr. Rients de Boer
  • Mr. drs. Carin Cuypers
  • Dr. Fokke Gerritsen
  • Dr. Carina van den Hoven
  • Guusje F.M. van der Meij, ambtelijk secretaris

Agenda

dec
13
ma
19:30 De Ilias in beeld @ Twente
De Ilias in beeld @ Twente
dec 13 @ 19:30
De Ilias in beeld @ Twente
Dr. L. Bouke van der Meer Universitair hoofddocent klassieke archeologie, Universiteit Leiden Na een inleiding op visuele verteltechnieken gaat de lezing over de Tabulae Iliacae, marmeren tabletten met Griekse inscripties op de voor- en achterzijden.[...]
dec
16
do
19:30 Assyrische koninginnen, harems e... @ Online
Assyrische koninginnen, harems e... @ Online
dec 16 @ 19:30
Assyrische koninginnen, harems en eunuchen: wat weten we? @ Online
Deze lezing zal online gegeven worden via MS Teams. Gelieve registreren via eolnkvmosa@web.de Dr. Ir. D. Kertai Conservator Collectie Nabije Oosten, Rijksmuseum van Oudheden Leiden In de geschiedschrijving spelen oorlogen vaak een hoofdrol en is[...]
jan
11
di
19:30 De nadagen van Babylon @ Twente
De nadagen van Babylon @ Twente
jan 11 @ 19:30
De nadagen van Babylon @ Twente
Dr. R. Strootman Docent Oude Geschiedenis, Universiteit Utrecht Lange tijd was Babylon de machtigste stad en het voornaamste cultuurcentrum van het oude Nabije Oosten. De verovering van Alexander de Grote in 331 v. Chr. lijkt[...]
jan
25
di
20:00 Popmuziek in het oude Mesopotamië @ Haarlem
Popmuziek in het oude Mesopotamië @ Haarlem
jan 25 @ 20:00
Popmuziek in het oude Mesopotamië @ Haarlem
Drs. T.J.H. Krispijn Uit teksten en afbeeldingen weten we tamelijk veel over de officiële muziek van het oude Mesopotamië maar van de populaire muziek veel minder. We zien op plaquettes en op beeldjes luit- en[...]
feb
8
di
20:00 De Isis-cultus in de Hellenistis... @ Haarlem
De Isis-cultus in de Hellenistis... @ Haarlem
feb 8 @ 20:00
De Isis-cultus in de Hellenistische-Romeinse tijd @ Haarlem
Dr. R. Strootman We kennen Isis als godin van de landbouw, de wassende Nijl en de vruchtbaarheid. In de Hellenistische periode sloeg Isis aan het reizen. Isis werd een ’internationale’ godin, die door de Grieken[...]
feb
16
wo
19:30 Plinius en Martialis als vleiers... @ Twente
Plinius en Martialis als vleiers... @ Twente
feb 16 @ 19:30
Plinius en Martialis als vleiers van keizers @ Twente
Dr. A. van Hooff Publicist en voormalig docent klassieke geschiedenis Universiteit Nijmegen Beiden maakten hun opgang onder de tiran Domitianus. Martialis getuigt daarvan in zijn hielen likkende lofdichten op de keizer. Met een paar lofzangen[...]
feb
28
ma
20:15 Van oorlog tot vrede: de relatie... @ Leiden
Van oorlog tot vrede: de relatie... @ Leiden
feb 28 @ 20:15 – 22:00
Van oorlog tot vrede: de relaties tussen Hatti en Egypte in de Late Bronstijd @ Leiden
Willemijn Waal (Universitair Docent Hettitologie Universiteit Leiden,  directeur van het NINO) In 1275 v.Chr. vond in Syrië de beroemde Slag bij Kadesh plaats tussen de twee grootmachten Egypte en Hatti, het rijk van de Hettieten.[...]
mrt
8
di
20:00 De zaak Chapocrates: Het wel en ... @ Haarlem
De zaak Chapocrates: Het wel en ... @ Haarlem
mrt 8 @ 20:00
De zaak Chapocrates: Het wel en wee van een choachietenfamilie uit Thebe @ Haarlem
Mw. P.C.Meijerink-Hogenboom Chapocrates kwam uit een familie van choachieten. De choachieten waren een soort voorlopers van onze begrafenisondernemers. Het verschil was wel dat in het oude Egypte het beroep van choachiet voorbehouden was aan bepaalde[...]
mrt
21
ma
19:30 Klassieke elementen in het Palei... @ Twente
Klassieke elementen in het Palei... @ Twente
mrt 21 @ 19:30
Klassieke elementen in het Paleis op de Dam @ Twente
Dr. A. Notermans Docente Griekse en Latijnse Taal en Cultuur De buitenkant van Koninklijk Paleis op de Dam is overbekend, maar voor het interieur van dit gebouw geldt dit niet. Het Paleis is het grootste[...]
apr
12
di
19:30 De rijkdom van Menelaos @ Twente
De rijkdom van Menelaos @ Twente
apr 12 @ 19:30
De rijkdom van Menelaos @ Twente
Drs. MA. C. van der Brugge Assyriologe De werken van Homerus, Ilias en Odyssee, zien we vaak als spannende vertellingen, maar voor wetenschappers zijn ze ook een bron van informatie over de wereld van toen.[...]

Over EOL

Ex Oriente Lux presenteert wetenschappelijke informatie over het Oude Nabije Oosten en Egypte aan een breed publiek.

Word lid van de vereniging om deel te nemen aan onze diverse lezingen en evenementen. Ontvang bovendien het kleurrijke magazine Phoenix met nieuws en achtergronden over recente opgravingen en onderzoek.

EOL op Facebook

Nieuwsbrief