Najaar 2021 | Leesclub SumerischDeze cursus is vol!

De grote inscripties van Gudea van Lagaš (ca. 2100 v. Chr.) zijn geschreven in prachtig Sumerisch en kunnen beschouwd worden als de vroegste teksten geschreven in de literaire taal van het corpus van de Sumerische literatuur. Deze inscripties, vooral de zogenaamde Cilinder A en B, geven ons een uitgebreide beschrijving van het grote ritueel bij de inwijding van de tempel Eninnu en wat daaraan voorafging: de worsteling van Gudea om zijn dromen te begrijpen, zijn contact met de goden en de organisatie van dit gigantische project.

Dit najaar zal er een online leesclub Sumerisch georganiseerd worden voor leden van Ex Oriente Lux. In zes bijeenkomsten van elk twee uur zullen de inscripties van standbeeld B en de cilinders A en B van Gudea in de originele taal gelezen en geïnterpreteerd worden onder leiding van Theo Krispijn.

De bijeenkomsten zullen plaatsvinden op maandagavonden van 19.30 tot 21.30 uur: op 4, 18 oktober, 1, 15 november, 6, 20 december.
Alle bijeenkomsten vinden online plaats, via Zoom.

Voorkennis van het Sumerisch is niet vereist, aangezien een vertaling van de tekst verspreid zal worden naast het origineel in het Sumerisch. Aangezien dit echter wel een extra dimensie geeft aan de interpretatie van de teksten, wordt de mogelijkheid aangeboden aan wie dat wil om een ‘crash-course’ Sumerisch te volgen voorafgaand aan de leesclub. Ook deze zal plaatsvinden onder begeleiding van Theo Krispijn in twee bijeenkomsten van 3 uur, in september. De precieze datums van deze bijeenkomsten zullen via een datumprikker vastgesteld worden.

Voor vragen over de leesclub: eol.afdeling.amsterdam@gmail.com

Agenda

sep
25
za
hele dag Ex Oriente Lux Jaardag 2021 | Hu... @ Lutherse Kerk
Ex Oriente Lux Jaardag 2021 | Hu... @ Lutherse Kerk
sep 25 hele dag
Ex Oriente Lux Jaardag 2021 | Huwelijk en sociale mobiliteit van vrouwen @ Lutherse Kerk
Programma Ochtendprogramma (alleen voor leden Ex Oriente Lux) 10:30 – 11:00 uur: inloop met koffie en thee 11:00 – 12:30 uur: Algemene Ledenvergadering 12:30 – 13:30 uur: eenvoudige lunch met broodjes Middagprogramma (openbaar) N.B.: Het[...]

Over EOL

Ex Oriente Lux presenteert wetenschappelijke informatie over het Oude Nabije Oosten en Egypte aan een breed publiek.

Word lid van de vereniging om deel te nemen aan onze diverse lezingen en evenementen. Ontvang bovendien het kleurrijke magazine Phoenix met nieuws en achtergronden over recente opgravingen en onderzoek.

EOL op Facebook

Nieuwsbrief