Twente

« Alle lezingen

mrt
6
wo
De Metamorphosen van Ovidius @ Enschede
mrt 6 @ 19:30 – 21:30

Dhr. C. Porton

In de Metamorfosen worden de schepping en geschiedenis van de wereld verhaald volgens de Griekse en Romeinse mythologie. Dit populaire mythologische werk is vermoedelijk ontstaan in het jaar 1 en heeft grote invloed gehad in de literatuur en schilderkunst tijdens de Renaissance.

Niet alleen de inhoud van de wonderlijke verhalen van Ovidius, maar ook de vorm waarin de dichter deze heeft gegoten, staan centraal. We luisteren naar voordrachten in het Latijn (in de gereconstrueerde klassieke uitspraak) en Nederlands van enkele verhalen en zien hoe de dichter speelt met woordvolgorde en klankeffecten in verschillende mythen. Daarnaast komt in de lezing ook de receptie en de plaats van Ovidius’ meesterwerk in de (kunst)geschiedenis ter sprake.

apr
4
do
Vaasschilderingen: Griekse geintjes @ Enschede
apr 4 @ 19:30 – 21:30

Dhr. F.M.A. Broeke

Bij schilderingen op Grieks aardewerk denkt men al snel aan plechtige afbeeldingen van goden, mythische helden die oorlog voeren of alledaagse Grieken die, bijvoorbeeld, sporten of muziek maken. Dit komt doordat de antieke Griekse cultuur geassocieerd wordt met grote daden op het slagveld, diepgaande filosofie en heilige sportieve festivals. Grieken waren echter ook mensen, met gevoel voor humor. Dit komt o.a. tot uiting op datzelfde Griekse aardewerk. In deze lezing zal aan de hand van vaasschilderingen en –vormen deze onderbelichte kant van de Griekse vaasschilderkunst behandeld worden. Verwijzingen en zelfs sneren naar collega-vaasschilders en aardewerk dat duidelijk voor vrolijke symposia bedoeld was, komen bijvoorbeeld aan de orde, maar ook enkele niet zozeer humoristische, maar wel zeer doordachte ontwerpen.