Leiden

« Alle lezingen

feb
19
ma
Georganiseerde armenzorg in de oudheid (Israël, Griekenland, het vroege christendom) @ Leiden
feb 19 @ 20:00

Prof. Dr. Pieter van der Horst (Emeritus Hoogleraar in het vroege Christendom en jodendom te Utrecht)

In deze lezing wordt besproken hoe men in verschillende cultuurkringen in de oudheid aankeek tegen het verschijnsel armoede en met name de zorg voor armen. De verschillen zijn aanzienlijk, zowel in de theorie als in de praktijk.

De lezing zal ingaan op de achtergrond van die verschillen en tevens laten zien hoe een en ander in het vroege christendom leidde tot de ontwikkeling van een nieuw instituut: het ziekenhuis.

apr
9
ma
Van stinkend kalksteen tot Fenicische hoogstandjes. De Nabije Oosten-collectie in het Rijksmuseum van Oudheden @ Leiden
apr 9 @ 20:00

Dr. Lucas Petit (Conservator Collectie Nabije Oosten Rijksmuseum van Oudheden)

Bijna twee honderd jaar na de oprichting van het Rijksmuseum van Oudheden beslaat de Nabije Oosten-collectie ruim 18.000 voorwerpen die voor een groot deel in depots liggen opgeslagen. Omdat deze collectie vooral is ontstaan door spaarzame aankopen en kleine schenkingen, heeft ze een geheel ander karakter dan de opgegraven collecties in de grote wereldmusea in Londen, Parijs en Berlijn. Er zijn zo veel lacunes aan te wijzen dat het onmogelijk is om hiermee de bezoeker de volledige geschiedenis van het Nabije Oosten te vertellen. Tijdens de herinrichting in 2013 is er daarom voor gekozen om af te wijken van het klassieke bron-van-beschaving-verhaal en aandacht te geven aan de collectiegeschiedenis. Hoe, waarom, en door wie zijn al deze voorwerpen naar Nederland gekomen? Welk verhaal schuilt er achter het stenen beeld van koning Gudea, waarom ligt er een stukje stinkend kalksteen in het depot, en is het beroemde Luristan-schild niet een vervalsing?