Den Bosch

« Alle lezingen

sep
27
wo
Het oude Egypte en Europa vanaf de Renaissance tot in de 19de eeuw @ Den Bosch
sep 27 @ 20:00

E.L.A. Cornelisse MA (Eva) – Egyptoloog en historicus

Reeds in de tijd van de Grieken en de Romeinen bestond er belangstelling voor de Egyptische beschaving: Homerus’ ‘honderd-poortig Thebe’ is welhaast spreekwoordelijk geworden. Vanaf de Renaissance ontstond langzaamaan een steeds bredere interesse in het oude Egypte met zijn bijzondere monumenten, kunstvoorwerpen en schrift. Een groeiend aantal Europese reizigers bezocht het land en deed hiervan verslag. Wat echter begon met avonturiers en toeristen leidde via verzamelaars en handelaars uiteindelijk tot serieus onderzoek en het ontstaan van Egyptische collecties in diverse Europese musea. Kunnen we al spreken van Egyptologie als wetenschap? Aan de hand van een aantal bekende en minder bekende namen uit de beginjaren van de Egyptologie wordt een inkijkje gegeven in de periode waarin de grondslagen van het vak gelegd zijn: het oude Egypte en Europa vanaf de Renaissance tot in de 19de eeuw.

okt
25
wo
De Cimbri en Teutones – constructie en herinnering van een collectief trauma (NKV i.s.m. EOL) @ Den Bosch
okt 25 @ 20:00

Drs. B. Kerremans

De Romeinse geschiedschrijver Sallustius schreef ooit dat de hele wereld zou buigen voor de Romeinse dapperheid, maar als het om strijd tegen de Cimbri en Teutones ging was het puur een kwestie van overleven, niet van roem en eer. Zij lieten Rome aan het eind van de eerste eeuw v.C. maar liefst vijf maal op het slagveld in het stof bijten. De Furor Teutonicus was een thema dat tot in de late oudheid bleef rondspoken in het Romeinse collectieve geheugen.

nov
22
wo
Ebla: geschiedenis en cultuur van een Oud-Syrische staat (EOL i.s.m. NKV) @ Den Bosch
nov 22 @ 20:00

Drs. Th.J.H. Krispijn (Theo) – Gepensioneerd docent Sumerologie Universiteit Leiden, Oude Culturen van de Mediterrane Wereld/Assyriologie

Vanaf 1963 hebben Italiaanse archeologen gegraven op de ruïneheuvel Tell Mardikh in Noordwest-Syrië. Al snel werd duidelijk dat zich in de ruïneheuvel de oude stad Ebla bevond, genoemd in de inscripties van de koningen van Akkad uit de 24e eeuw v.Chr. Toen het archeologisch team in 1974 delen van het koninklijk paleis had blootgelegd, werden er archieven gevonden met als hoogtepunt het grote paleisarchief gelegen aan de grote hof in 1975. In dit archief zijn ongeveer 6500 tabletten en tabletfragmenten in hun oorspronkelijke ordening gevonden. De tabletten waren geschreven in de Sumerische taal en in een locale variant van de Akkadische taal. De archieven tonen enerzijds hoe groot de invloed van de Ebla was in Syrië en anderzijds hoe de schrijversopleiding sterk afhankelijk was van die van Zuid-Mesopotamië. In mijn lezing zal ik een overzicht geven van het onderzoek van de ruïneheuvel Tell Mardikh, de culturele en politieke geschiedenis, de activiteiten van het ‘koninklijk bureau’, de taal, de literatuur en schoolopleiding van deze belangrijke staat.