Lezingen

Hier vindt u de agenda van lezingen die dit seizoen worden georganiseerd door EOL, en enkele door het NKV. U kunt de lezingen ook per afdeling bekijken.

AmsterdamApeldoorn | Den Bosch | Dordrecht | EindhovenHaarlem
Leiden 
Rotterdam | Twente | Zutphen/Deventer | Zwolle/Kampen

okt
30
ma
Kunst & Kitsch @ Leiden
okt 30 @ 20:00

Dr. Lara Weiss (Conservator Rijksmuseum van Oudheden)

Nog altijd doet het oude Egypte ons versteld staan vanwege de mooie kunstvoorwerpen die er duizenden jaren geleden werden gemaakt. Blijkbaar appelleren ze aan een soort tijdloos gevoel voor schoonheid en esthetiek. De oude en waardevolle voorwerpen zijn daarom in trek bij vele verzamelaars, of het nou om echte antiquiteiten gaat of om replica’s. De lezing Kunst & kitsch geeft u inzicht in het herkennen van authentieke Egyptische kunst en vertelt over de kunsthandel en de bijbehorende ethische overwegingen.

nov
20
ma
‘Waar een wiel is, is een weg’: De ontwikkeling van het wegen- en stratennet in Mesopotamië @ Leiden
nov 20 @ 20:00

Dr. Cornelis van Tilburg (Wetenschappelijk onderzoeker Griekse en Latijnse Talen en Culturen, Universiteit Leiden)

Sinds de uitvinding van het wiel – volgens de algemene opvattingen rond 4000 v.Chr. uitgevonden door de Soemeriërs – hebben reizigers en vervoerders de behoefte gehad aan gebaande en zo mogelijk verharde wegen. De alleroudste sporen die lijken te wijzen op een verharde weg, dateren mogelijk zelfs nog van vóór 4000. In Oeroek (‘Uruk V-periode’), vanaf ± 3500 v.Chr. een stad van enige omvang, speelde het wiel een rol in een stedelijke economie en vanaf ± 2500 v.Chr. worden wegen en straten gemeengoed in steden als Oer (‘Ur I-periode) en Babylon; in Oer waren al mensen actief die wegen onderhielden. Welke mijlpalen werden vervolgens genomen om uiteindelijk te komen tot de Koninklijke Weg van Perzië, met zijn lengte van 2500 kilometer op dat moment de langste weg ter wereld?

nov
25
za
Studiemiddag Nineveh @ Leiden
nov 25 @ 13:00 – 17:00

Ex Oriente Lux organiseert op zaterdag 25 november 2017 een studiemiddag in het Rijksmuseum van Oudheden rond de nieuwe tentoonstelling Nineveh. Deze studiemiddag is speciaal voor leden!

Programma

13:00 – 13.45 uur: dr. Lucas Petit (RMO)
Archeologie en erfgoed van Nineveh

13:45 – 14:30 uur: prof.dr. Bert van der Spek (VU)
De teksten uit Nineveh

14:30 – 15:00 uur: pauze

15:00 – 16.45 uur: rondleiding in twee groepen o.l.v. dr. Lucas Petit en drs. Theo Krispijn

Kosten

Deze studiemiddag is uitsluitend toegankelijk voor leden, evt. vergezeld van één introducé(e), en er is een maximum van 60 deelnemers. De kosten bedragen € 25,00 per persoon, exclusief entreebiljet.

Aanmelden

Leden kunnen zich voor deelname opgeven door overmaking van het bedrag op rekening NL82 INGB 0000 229501 t.n.v. Ex Oriente Lux te Leiden, onder vermelding van ‘Nineveh’. Uw storting dient uiterlijk op 13 november 2017 in ons bezit te zijn. Alleen uw storting geldt als aanmelding! Wie het eerst komt, die het eerst maalt. De 61een volgende aanmelders krijgen hun geld teruggestort en krijgen bericht dat het evenement is volgeboekt.

De tentoonstelling Nineveh zal van 20 oktober 2017 tot 25 maart 2018 te zien zijn in het Rijksmuseum van Oudheden.

dec
14
do
De god, de dood en het leven. Observaties over het Mithraïsme in het Romeinse Rijk (NKV) @ Leiden
dec 14 @ 20:00

Prof. Dr. Jürgen Zangenberg (Hoogleraar Nieuwe Testament en Vroegchristelijke literatuur (Faculteit Geesteswetenschappen) en archeologie (Faculteit Archeologie), Universiteit Leiden)

Spreker zal ingaan op wat we over Mithras-vereerders op de basis van de archeologische vondsten kunnen weten. Hoe werd Mithras vereerd en met welke rituelen? Tevens wordt de vraag gesteld of dit allemaal ook iets met het christendom te maken had.

feb
19
ma
Georganiseerde armenzorg in de oudheid (Israël, Griekenland, het vroege christendom) @ Leiden
feb 19 @ 20:00

Prof. Dr. Pieter van der Horst (Emeritus Hoogleraar in het vroege Christendom en jodendom te Utrecht)

In deze lezing wordt besproken hoe men in verschillende cultuurkringen in de oudheid aankeek tegen het verschijnsel armoede en met name de zorg voor armen. De verschillen zijn aanzienlijk, zowel in de theorie als in de praktijk.

De lezing zal ingaan op de achtergrond van die verschillen en tevens laten zien hoe een en ander in het vroege christendom leidde tot de ontwikkeling van een nieuw instituut: het ziekenhuis.

apr
9
ma
Van stinkend kalksteen tot Fenicische hoogstandjes. De Nabije Oosten-collectie in het Rijksmuseum van Oudheden @ Leiden
apr 9 @ 20:00

Dr. Lucas Petit (Conservator Collectie Nabije Oosten Rijksmuseum van Oudheden)

Bijna twee honderd jaar na de oprichting van het Rijksmuseum van Oudheden beslaat de Nabije Oosten-collectie ruim 18.000 voorwerpen die voor een groot deel in depots liggen opgeslagen. Omdat deze collectie vooral is ontstaan door spaarzame aankopen en kleine schenkingen, heeft ze een geheel ander karakter dan de opgegraven collecties in de grote wereldmusea in Londen, Parijs en Berlijn. Er zijn zo veel lacunes aan te wijzen dat het onmogelijk is om hiermee de bezoeker de volledige geschiedenis van het Nabije Oosten te vertellen. Tijdens de herinrichting in 2013 is er daarom voor gekozen om af te wijken van het klassieke bron-van-beschaving-verhaal en aandacht te geven aan de collectiegeschiedenis. Hoe, waarom, en door wie zijn al deze voorwerpen naar Nederland gekomen? Welk verhaal schuilt er achter het stenen beeld van koning Gudea, waarom ligt er een stukje stinkend kalksteen in het depot, en is het beroemde Luristan-schild niet een vervalsing?