Lezingen & Events

EOL events
NINO/EOL-lezingen
Externe activiteiten

Lezingen per afdeling:

Amersfoort | AmsterdamApeldoorn | Den Bosch | Dordrecht | Eindhoven
Groningen | Haarlem | Leiden/Den Haag | LeuvenMaastrichtRotterdam
Twente | Zutphen/Deventer/Arnhem | Zwolle/Kampen

dec
11
wo
“Je houdt van kip met appelmoes”: Plato’s filosofie van de liefde @ Enschede
dec 11 @ 19:30

Dr. C. Caspers
Classicus en docent Murmelliusgymnasium Alkmaar en Universiteit van Amsterdam

Wat heeft de filosofie ons nou te vertellen over zo iets ongrijpbaars als liefde, begeerte en verlangen? Wat voor boodschap heeft een verliefd mens aan filosofie?  Liefde, begeerte en verlangen: zijn dat niet bij uitstek grootheden die zich onttrekken aan de logica en aan de ratio – en dus aan de filosofie?

Plato’s dialoog Het Symposium geeft een aantal klinkende antwoorden op deze sceptische vragen, en is daarmee bijzonder invloedrijk geweest op de Westerse (en de Arabische!) wijsbegeerte. Maar dat wil niet zeggen dat Plato’s antwoorden ook echt steek houden. In deze lezing bekijken we ten eerste, met een blik op de Griekse lyrische en tragische poëzie, hoe Plato het begrip eros (liefde, begeerte, verlangen) radicaal naar zijn eigen hand zet. Ten tweede kijken we naar de kritiek die er al in de oudheid op Plato’s voorstelling van zaken geleverd werd, zowel door dichters als door collega-filosofen. Hoe canoniek de erotische filosofie van Het Symposium in de loop der eeuwen ook geworden is, niet iedereen was overtuigd: en dat is maar goed ook.

jan
15
wo
Caravaggio: genie in Rome @ Enschede
jan 15 @ 19:30

Dhr. R. van der Veen, MA
Classicus en vakdidacticus Universiteit van Amsterdam

Michelangelo Merisi, beter bekend als Caravaggio, schokte zijn tijdgenoten met zijn schilderijen en een leven aan de zelfkant van de maatschappij. Elk schilderij dat hij vervaardigde leidde tot een schandaal. Als onstuimige vernieuwer wist hij met een explosie in dramatische thema’s, kleur, contrasten en ornamenten zijn schilderkunst te verheffen tot een van de hoogtepunten in wat later de Barok zou heten.

De duistere, gedetailleerde en gewelddadige werken van Caravaggio spreken nog altijd enorm tot de verbeelding en tentoonstellingen over zijn werk breken alle bezoekersrecords. Maar waarom is hij zo immens populair, wat raakt ons zo in zijn schilderijen? Van der Veen verklaart het enorme succes van deze duistere schilder en gaat in op de transformatie die Caravaggio ondergaat vanaf diens eerste treden op de schildersladder tot zijn absolute doorbraak in 1602: het schilderen van de Contarelli- en Cerasikapel.

feb
4
di
Vergilius als profeet van Rome en Augustus @ Enschede
feb 4 @ 19:30

Dr. A. van Hooff
Publicist en voormalig docent klassieke geschiedenis Universiteit Nijmegen

In deze voordracht, die het karakter heeft van een beeldverhaal, wordt de moeizame geschiedenis van de stichting en ontwikkeling van Rome geschetst met als uitgangspunt de scènes op het schild dat Vulcanus voor Aeneas maakte. Met de Aeneïs bezorgde Vergilius Rome zijn nationale epos. Augustus werd door de dichter voorgesteld als de voleindiger van Romes zending.

mrt
12
do
Een blik in de trappenpiramide: de ondergrondse gangenstelsels van Djoser @ Enschede
mrt 12 @ 19:30

Vincent Oeters MA
Egyptoloog, Universiteit Leuven/Gent

De beroemde trappenpiramide van Djoser domineert het landschap van Sakkara. Deze piramide werd opgericht voor Netjerykhet, koning van de derde dynastie (c. 2630-2611 v. Chr.). Zijn piramide, ontworpen door de vizier Imhotep, is in feite onderdeel van een veel groter complex. In de literatuur over Djoser en zijn grafmonument wordt veel gesproken over de bovengrondse onderdelen van dit complex. Uitgebreid is er aandacht voor de omheiningsmuur, het Heb-sed-hof en de Serdab aan bod. Echter, over de ondergrondse onderdelen van het complex wordt meestal niet of nauwelijks gesproken.

De spreker heeft tijdens zijn werk als archeoloog in Sakkara maar liefst vier keer de mogelijkheid gehad om een gedeelte van de ondergrondse gangenstelsels te bezoeken. In deze lezing neemt hij u mee in een ondergrondse wandeling door de fascinerende gangen van Djoser.

apr
15
wo
Het Antikythera mechaniek @ Enschede
apr 15 @ 19:30

Dr. Rob van Gent
Senior researcher in de geschiedenis van de wis- en sterrenkunde, Mathematisch Instituut, Universiteit Utrecht

In het voorjaar van 1900 vonden Griekse sponsduikers nabij de kust van het eilandje Antikythera een Romeins scheepswrak dat uit ca. 80 v.Chr. dateert. Tussen de diverse naar boven gebrachte voorwerpen bevonden zich ook fragmenten van een koperen mechanisch instrument waarvan de functie voor lange tijd onduidelijk was. Pas in de laatste decennia is duidelijk geworden dat het een ingenieus mechanisch planetarium betreft waarmee de schijnbare posities van de zon, de maan en vermoedelijk ook de planeten voorspeld kunnen worden. In deze lezing zullen de herkomst en de functie van dit bijzonder mechaniek uitgebreid aan de orde komen.