Amsterdam

« Alle lezingen

dec
14
do
Ersilia Caetani-Lovatelli en het Rome van het Fin de siècle (NKV en Dante Alighieri) @ Amsterdam
dec 14 @ 20:15

De Italiaanse hoofdstad bezongen, de Eeuwige Stad beklaagd

Dr. Floris Meens, docent Cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen

dec
16
za
Crossroads: Reizen door de Middeleeuwen @ Amsterdam
dec 16 @ 13:30 – 16:45

EOL-Amsterdam-evenement naar aanleiding van de tentoonstelling Crossroads: Reizen door de Middeleeuwen in het Allard Pierson Museum.

Aanmelden voor dit evenement is verplicht. Dit kunt u doen door vóór 13 december een e-mail te sturen naar eol.afdeling.amsterdam@gmail.com en na bevestiging 5 euro (EOL/NKV-leden en studenten) of 10 euro (niet-leden) over te maken naar het rekeningnummer van EOL Amsterdam, NL29 INGB 0688 1946 13 t.n.v. M.L. Meijer. Houdt u er rekening mee dat u daarnaast een ticket voor het museum moet kopen (museumjaarkaart is geldig).

Wees er snel bij want vol = vol!

Programma

13:30 – 14:15 uur: Prof. Bas ter Haar Romeny

Reizend tussen Mesopotamië en Egypte in de Middeleeuwen: Syrische christenen verbinden oost en west

Tenminste vanaf de zevende eeuw reizen Syrisch-orthodoxe geestelijken regelmatig heen en weer tussen Mesopotamië en Egypte. Nog tot op de dag van vandaag draagt een klooster in de Egyptische woestijn van Scetis de naam Deir al-Suryan, ‘klooster van de Syriërs’. Sporen van deze contacten zijn ook te vinden in de colofons van handschriften en in kunstvoorwerpen en wandschilderingen. Dankzij het feit dat een bibliofiele abt van genoemd klooster handschriften uit Mesopotamië verzamelde, beschikken we bovendien nu nog over een heel grote collectie zeer oude Syrische handschriften (vaak zelfs nog uit de 5e en 6e eeuw): het klimaat van de Egyptische woestijn conserveerde deze teksten, die in het land van herkomst zeker verloren zouden zijn gegaan. De lezing vertelt het verhaal van deze en andere reizigers tussen oost en west, en gaat in op de achtergrond en het belang van deze contacten.

14:15 – 15:00 uur: Dr. Tineke Rooijakkers

Egyptische mode in het eerste millennium n. Chr., tussen het Oosten en het Westen

Deze lezing bespreekt, mede aan de hand van een aantal objecten in de Crossroads tentoonstelling, buitenlandse invloeden op Egyptische mode in het eerste millennium n. Chr. Met name wordt ingegaan op Romeinse clavi, Sassanidische opgenaaide banden en Arabische ingeweven teksten (tiraz). Van import tot kopie tot slechts een stilistisch element, Egyptenaren incorporeerden deze buitenlandse modes op verschillende manieren en gaven er vaak hun eigen draai aan.

15:00 – 15:30 pauze

15:30 – 16:30 uur: mogelijkheid tot het bezoeken van de tentoonstelling en het volgen van rondleidingen door o.a. Wim Hupperetz (directeur Allard Pierson Museum)

Van 15 september 2017 tot en met 11 februari 2018 presenteert het Allard Pierson Museum de tentoonstelling CROSSROADS – Reizen door de Middeleeuwen. Deze tentoonstelling gaat over vroegmiddeleeuws Europa: een periode die vaak omschreven is als ‘the Dark Ages’ (300-1000 n. Chr.). Europa kende toen een grote culturele diversiteit en veel verschillende volkeren die in beweging waren. De tentoonstelling laat de bezoekers zien en ervaren dat hierdoor in vroegmiddeleeuws Europa veel onderlinge contacten ontstonden. CROSSROADS is een samenwerking met de CEMEC partners. De tentoonstelling is na het Allard Pierson Museum nog te zien in Athene en Bonn. Tijdens deze middag zal aandacht besteed worden aan de verschillende soorten contacten binnen het Midden-Oosten en tussen het Midden-Oosten en Europa.

jan
20
za
Stoïsche receptie in Nietzsches amor fati (NKV) @ Amsterdam
jan 20 @ 15:00

Dr. Hedwig Gaasterland, gepromoveerd in de receptiegeschiedenis van de Stoa, in het bijzonder in het werk van Friedrich Nietzsche

mrt
1
do
Een Egyptische oase tussen drie culturen: Egypte, Griekenland en Rome @ Amsterdam
mrt 1 @ 19:00 – 21:00

Prof. Olaf Kaper, hoogleraar Egyptologie Leiden en van april tot juni 2017 “Getty Scholar” bij het J. Paul Getty Museum te Los Angeles

In het voorjaar van 2018 opent een grote en belangrijke tentoonstelling in het J. Paul Getty Museum, Los Angeles, over de relaties van Egypte met de Klassieke Wereld. De spreker was gastonderzoeker in het Getty Instituut tijdens de voorbereidingen van deze tentoonstelling, en in deze lezing vertelt hij over de tentoonstelling en het onderzoek dat hij in Los Angeles heeft verricht. De oase Dachla in de Westelijke Woestijn van Egypte is een gebied waar de drie culturen van de tentoonstelling op een bijzondere manier samengingen. Egyptische piramidegraven stonden er naast Romeinse badhuizen en scholen waar de Griekse literatuur werd onderwezen. In de tempel voor de Egyptische god Toetoe werd Romeinse schilderkunst gepaard aan hiërogliefenteksten en de oase biedt daarmee een prachtig inzicht in het veranderende Egypte in de periode tussen de farao’s en het Christendom.

mrt
21
wo
Gelijkheid en ongelijkheid bij Romeinse diners (NKV) @ Amsterdam
mrt 21 @ 20:00

Drs. Simon Speksnijder, promovendus Oude Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen

mei
28
ma
De talen van Anatolië en de taal van Troje (EOL/NKV) @ Amsterdam
mei 28 @ 19:00 – 21:00

Dr. Alwin Kloekhorst, docent opleiding Taalwetenschap en onderzoeker aan het Leiden Institute for Area Studies, Universiteit Leiden

In deze lezing gaat de spreker op zoek naar een antwoord op de vraag ‘welke taal werd er in Troje gesproken?’. Deze zoektocht leidt langs vele talen die door vele verschillende volkeren werden gesproken in het oostelijk Middellandse Zeegebied in het 2de en 1ste millennium v.Chr. Tijdens de lezing zullen we kennis maken met de taal van de Hittieten, de Luwiërs, de Lyciërs, de Frygiërs, etc. Aan de hand van veel beeldmateriaal en voorbeelden zal de spreker de soms ingewikkelde taalsituatie in het gebied rondom Troje schetsen.