Evenement in Museum Meermanno | Huis van het Boek

Wanneer:
6 april 2019 @ 13:00 – 17:00
2019-04-06T13:00:00+02:00
2019-04-06T17:00:00+02:00
Waar:
Museum Meermanno | Huis van het Boek
Prinsessegracht 30
Den Haag
Kosten:
€ 22,50 voor leden

De afdelingen Den Haag en Leiden van Ex Oriente Lux nodigen u uit voor een evenement op zaterdagmiddag 6 april 2019 in het Museum Meermanno in Den Haag.

De conservator van het Museum drs. Erik Geleijns en de Leidse Egyptologe Esther Holwerda MA zullen de schitterende collectie van het museum en de bijzondere Egyptische oudheden daarbinnen in een lezing belichten en u rondleiden over de Boekzaal en Oudhedenzaal. De bijeenkomst staat open voor zowel leden als niet-leden, maar EOL-leden krijgen voorrang en betalen een lagere toegangsprijs. Er is slechts plaats voor 40 personen, dus meld u snel aan!

Programma

13:00 Aankomst & ontvangst met koffie, thee,
mineraalwater en koekjes
Koetshuis
13:15 Introductie collectie Meermanno door Erik Geleijns Koetshuis
13:45 Introductie Egyptische collectie door Esther Holwerda Koetshuis
14:30 Pauze met koffie, thee, mineraalwater en koekjes Koetshuis
14:45 Groep 1: Bezoek Boekzaal met Erik Geleijns
Groep 2: Bezoek Oudhedenzaal met Esther Holwerda
Museum
15:30 Groep 1: Bezoek Oudhedenzaal met Esther Holwerda
Groep 2: Bezoek Boekzaal met Erik Geleijns
Museum
16:15 Plenaire Afsluiting Koetshuis

Lezingen

Introductie collectie Meermanno door Erik Geleijns
De stichter van Museum Meermanno, Baron Willem van Westreenen (1783-1848), was schatrijk en verzamelaar in hart en nieren. Vanaf zijn tienerjaren verzamelde hij oudheden, munten en schilderijen, maar vooral boeken. Zijn interesse ging in het bijzonder uit naar incunabelen (boeken gedrukt vóór 1501). In het verlengde daarvan bracht hij ook een indrukwekkende collectie middeleeuwse handschriften bijeen. In zijn lezing vertelt Erik Geleijns aan de hand van stukken uit collectie en archief van de Baron over diens verzamelwoede, zijn correspondentie met boekhandelaars, veilinghouders en geleerden én de dagelijkse gang van zaken in zijn huishouden.

Introductie Egyptische collectie door Esther Holwerda
Wie ‘Meermanno’ of Huis van het Boek’ hoort, zal misschien niet direct denken aan een museum met een collectie oudheden. Toch worden er vele Griekse, Romeinse en Egyptische voorwerpen tentoongesteld. Over die laatste voorwerpen zal Egyptologe Esther Holwerda uitleg geven. Daarbij komen topstukken als de zeldzame sjabti (‘lijkbeeldje’) van farao Hatsjepsoet en de beroemde ‘papyrus Denon’ aan bod, maar ook de kleinste voorwerpen die u soms gemakkelijk over het hoofd ziet. Daarnaast zult u bijzondere verhalen over de geschiedenis van deze collectie horen. Bijvoorbeeld over het topstuk dat Napoleon Bonaparte deed uitroepen: “Mijn god, wat is dat lelijk!”

Kosten

De kosten bedragen €22,50 p.p. voor leden, scholieren en studenten tot 25 jaar. Niet-leden betalen € 27,50. Bij de prijs is het toegangsbewijs inbegrepen (Het museum stelt het zeer op prijs als u bij de ingang uw museumkaart laat scannen).

Aanmelden

Klik hier voor het aanmeldformulier

Ongeveer een week voor het evenement ontvangt u per e-mail uw entree-bewijs.

We verzamelen bij de ingang van het museum waarna we gezamenlijk naar het Koetshuis achter in de tuin van het museum gaan.

Bereikbaarheid

Het museum is gelegen tegenover het Malieveld en is op tien minuten loopafstand van station Den Haag CS. U kunt ook tram 9 nemen en na een halte uitstappen bij halte Malieveld. Meer informatie op www.htm.nl.