EOL-evenement | Nubië, Land van de Zwarte Farao’s

Wanneer:
2 februari 2019 @ 13:00 – 17:00
2019-02-02T13:00:00+01:00
2019-02-02T17:00:00+01:00
Waar:
Assen
Drents Museum

Ex Oriente Lux organiseert een evenement bij de tentoonstelling Nubië, die van 16 december 2018 tot 5 mei 2019 in Assen te zien is. De studiemiddag wordt gehouden op zaterdag 2 februari 2019 in het Drents Museum, Brink 1 en 3, te Assen.

U kunt genieten van lezingen door twee egyptologen die werkzaam zijn aan het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. De bijeenkomst staat open voor niet-leden, maar EOL-leden betalen een lagere toegangsprijs. Lid worden?

Programma

Twee lezingen in de Statenzaal:

13:00 – 13:50u: Petra Hogenboom, Assistent-conservator Egypte, Rijksmuseum van Oudheden en promovenda aan de Universiteit Leiden:

De Kushitische Farao’s en de Godsvrouwen van Amon
In de Egyptische Late Periode (ca. 750-332 v. Chr.) waren er diverse heersers aan de macht. Verschillende dynastieën streden om de heerschappij over het land langs de Nijl. De koningen van de 25e dynastie, ook bekend als de Kushitische dynastie, heersend vanuit Napata in het zuidelijke Nubië, wisten hun macht tot aan de Egyptische delta in het noorden uit te breiden. De Godsvrouwe van Amon, de vrouw met de belangrijkste religieuze positie in Thebe, speelde hierbij ook een grote rol. In deze lezing komen verschillende farao’s en Godsvrouwen voorbij en bekijken we het belang van deze figuren voor het verloop van de oud-Egyptische geschiedenis.

13:50 – 14:10: Pauze (Koffie en thee voor eigen rekening)

14:10 – 15:00u: Ben van den Bercken, Archeoloog en onderzoeker bij het RijksMuseum van Oudheden te Leiden m.b.t. de Meroïtische nederzetting Shokan:

Meer Meroë. Wereldstad aan de Witte Nijl
De naam ‘Meroë’ kan staan voor een stad, een regio en een rijk. Het was niet alleen een belangrijke schakel tussen de Klassieke wereld en Afrika, het was ook de hoofdstad van een rijk met een lange Nubische traditie. Deze verschillende culturele invloeden zijn door archeologen in Meroë teruggevonden. De materiële cultuur, topografie en archeologie van Meroë staan centraal in deze lezing, waarna enkele andere belangrijke Meroïtische nederzettingen de revue zullen passeren.

15:00 – 17:00u: Bezoek aan de tentoonstelling op eigen gelegenheid.

Desgewenst kunt u een rondleiding boeken à €5 door een museumdocent. Dit gaat door bij een minimum van 20 aanmeldingen hiervoor en een maximum van 60. U kunt ook nog wat drinken en napraten in het Museumcafé. Het museum sluit zijn deuren om 17:00 uur.

Kosten

De kosten bedragen €12,50 p.p. voor leden, scholieren en studenten tot 25 jaar, voor niet-leden € 15,00. Bij de prijs is het toegangsbewijs inbegrepen (NB: voor museumkaarthouders is helaas geen extra korting mogelijk). U kunt desgewenst ook ’s morgens het Museum al bezoeken met uw entreebewijs.

Aanmelden

U kunt zich voor deelname opgeven door overmaking van het toepasselijke bedrag op rekening NL82 INGB 0000 229501 t.n.v. Ex Oriente Lux te Leiden, onder vermelding van ‘Assen Nubië’. Studenten en scholieren vermelden de (hoge)school of universiteit waar zij onderwijs volgen. Uw storting dient zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk op 25 januari 2019 in ons bezit te zijn. Alleen uw storting geldt als aanmelding! Voor het toezenden van het entreebewijs aan niet-leden hebben we hun mailadres nodig, toe te sturen via de mail: eol@hum.leidenuniv.nl. Er zijn 120 plaatsen in de Statenzaal. Voor een rondleiding zijn maximaal drie groepen van 20 personen mogelijk. Die opgave moet al uiterlijk 16 januari 2019 binnen zijn! We nemen aan dat ieder een plaatsje kan vinden. Zo niet dan hanteren we de regel dat tijdstip van aanmelding leidend is en dat leden daarbij voorrang hebben. Mocht er voor u geen plaats meer zijn, melden we dat en krijgt u uw geld terug. Uiterlijk 29 januari ontvangt u een e-mail met toegangsbewijs. U moet die zelf printen. Per post wordt niets toegestuurd.

De toegang gaat als volgt:

11:00 – 12:30 uur: Binnenkomst via de hoofdingang (op vertoon van uitnodiging, Brink 1)

12:30 – 13:00 uur: Binnenkomst via de groepsentree (Brink 3)

Bereikbaarheid

Het Drents Museum ligt op circa acht minuten loopafstand van het Intercity- en busstation Assen. Vanuit het station loopt u naar het centrum via de Stationsstraat. Aan het eind van de Stationsstraat steekt u de Oostersingel over bij het zebrapad. Ga linksaf en direct weer rechtsaf de Kloosterstraat in. Aan het einde van de Kloosterstraat ziet u links om de hoek de ingang van het Drents Museum, aan De Brink 1. Met de auto is het museum ook te bereiken. Er zijn parkeergarages in de buurt. Meer info