Menu

EOL Amsterdam event | Contacten en kruisbestuivingen in de Oude Wereld

Wanneer:
16 februari 2019 @ 13:00 – 16:00
2019-02-16T13:00:00+01:00
2019-02-16T16:00:00+01:00
Waar:
Amsterdam
Allard Pierson Museum
Oude Turfmarkt 127
Nina van Leerzaal
Kosten:
€ 5 voor leden / € 10 voor niet-leden

Lezingenmiddag ter ere van de nieuwe museale opstelling van het Allard Pierson Museum

Op 16 februari a.s. organiseert Ex Oriente Lux Amsterdam een lezingenmiddag ter ere van de vernieuwde semi-permanente opstelling Van Nijl tot Amstel in het Allard Pierson Museum.

In deze nieuwe thematisch-chronologische opstelling worden objecten uit verschillende culturen van de Oude Wereld naast elkaar geplaatst, waardoor onderlinge overeenkomsten en eventuele culturele kruisbestuivingen zichtbaar worden. De opstelling is hiermee een toonbeeld van hoe archeologen en andere oudhistorici recentelijk de Oude Wereld zijn gaan bestuderen: als een geheel van culturen die allemaal op de een of andere manier met elkaar verbonden waren, door handelsnetwerken, diplomatie of militaire overheersing, van oost tot west en van het 8ste millennium v. Chr. tot in de Middeleeuwen.

Deze middag belichten drie experts de nieuwe semi-permanente opstelling vanuit zowel een historisch als museaal perspectief. Voorafgaand aan en na de lezingen kunt u op eigen gelegenheid de opstelling bekijken. Het museum is open van 13:00 tot 17:00 uur.

NB: aanmelden voor dit evenement is verplicht. Dit kunt u doen door vóór 14 februari 2019 een e-mail te sturen naar eol.afdeling.amsterdam@gmail.com en na bevestiging 5 euro (EOL/NKV-leden en studenten) of 10 euro (niet-leden) over te maken naar het rekeningnummer van EOL Amsterdam, NL29 INGB 0688 1946 13 t.n.v. M.L. Meijer en o.v.v. “lezingenmiddag APM”. Deze prijs is inclusief een kopje koffie of thee in de pauze. Houdt u er rekening mee dat u een ticket voor het museum moet kopen (museumjaarkaart is geldig).

Wees er snel bij want vol = vol!

Programma

13:00-13:20 uur: inloop
13:20-13:30 uur: welkomstwoord door voorzitter Fleur van der Sande

13:30-14:10 uur
Jan Paul Crielaard (Hoogleraar Mediterrane archeologie, VU)
Een nieuwe Mediterrane wereld. Veranderende perspectieven op culturele contacten, kolonisatie en connectiviteit

Archeologen en oudhistorici zijn de laatste 20 jaar fundamenteel anders gaan denken over interconnecties binnen het Mediterrane gebied en daarmee ook over de verhoudingen tussen de Griekse wereld en het Nabije Oosten. In deze lezing wil ik dit veranderende denken over interconnectiviteit bespreken en de balans opmaken van het debat tot nu toe. Ik zal daarbij voorbeelden gebruiken uit de Late Bronstijd en vooral de Vroege IJzertijd en Archaïsche periode (ca. 1500-500 v. Chr.). Een deel van deze voorbeelden zijn ontleend aan de nieuwe opstelling in het Allard Pierson Museum.

14:10-14:50 uur
Laurien de Gelder (junior-conservator APM)
Een nieuwe opstelling in het Allard Pierson. De herinrichting van de archeologische collecties

In 2019 is het vlagmoment van het nieuwe Allard Pierson – waar de archeologische collecties en de collecties van de Bijzondere Collecties bijeenkomen in de nieuwe collectiepresentatie Van Nijl tot Amstel. In deze lezing worden de ontwikkelingen van de herinrichting die sinds 2014 in gang zijn gezet besproken. Door in te gaan op het museale concept achter deze nieuwe collectiepresentatie en deze te plaatsen in een bredere context van museale vernieuwingen bij archeologische collecties in Europa, wordt gereflecteerd op het vernieuwingsproces in het Allard Pierson tot nu toe en wordt een beeld geschetst van toekomstige ontwikkelingen.

14:50-15:10 uur: koffie- en theepauze

15:10-15:50 uur
Branko van Oppen (conservator APM)
Kleizegels uit Ptolemeïsch Edfoe

In het Allard Pierson Museum in Amsterdam en het Royal Ontario Museum in Toronto bevinden zich zo’n 700 kleizegelafdrukken uit Edfoe (Zuid-Egypte), die dateren uit de tweede helft van de Hellenistische periode (ca. 185-25 v. Chr.). De overgrote meerderheid zijn gestempeld met koninklijke portretten. Aangezien er juist uit die periode weinig tot geen zeker te identificeren portretten zijn van Ptolemeïsche koningen en koninginnen, bieden deze zegelportretten de unieke kans voor het ophelderen van de verschijning van deze heersers alsmede de begeleidende iconografie en ideologie.