De Joodse diaspora in Perzisch Egypte

Wanneer:
7 maart 2019 @ 17:15 – 18:00
2019-03-07T17:15:00+01:00
2019-03-07T18:00:00+01:00
Waar:
Rijksmuseum van Oudheden, Tempelzaal
Rapenburg 27
Leiden

Karel van der Toorn (Universiteit van Amsterdam) houdt een lezing over de herkomst van een joodse gemeenschap die in de vijfde eeuw v.Chr. in het diepe zuiden van Egypte leefde, op het eiland Elephantine in de Nijl. Een onlangs vertaalde papyrus uit de vierde eeuw v.Chr. werpt een verrassend licht op hun geschiedenis.

Joden, Perzen en Arameeërs

In het diepe zuiden van Egypte leefde in de vijfde eeuw voor onze jaartelling een joodse gemeenschap. De joden woonden op het eiland Elephantine en stonden in dienst van de Perzen—destijds de heersers over Egypte. Samen met de Aramese kolonie van het tegenover gelegen Aswan (Syene) ontvingen de joden onderdak en onderhoud in ruil voor militaire dienstverlening. Het joodse leven op het eiland in de Nijl is gedocumenteerd door een rijke verzameling papyri en beschreven potscherven.

Nieuwe inzichten door sensationele vondst

Over de herkomst van de kolonie was tot voor kort weinig bekend. Die situatie is nu veranderd. Een onlangs uitgegeven papyrus uit de vierde eeuw voor onze jaartelling blijkt religieuze en historische teksten te bevatten die het mogelijk maken de geschiedenis van de joden van Elephantine te traceren. De papyrus is een breinbreker. Het schrift is Demotisch, maar de taal Aramees—wat verklaart dat het meer dan een eeuw heeft geduurd voordat de vertaling van de tekst het licht zag. De sensationele vondst werpt een nieuw en verrassend licht op de joden van Elephantine en hun Aramese buren aan de overzijde van de rivier.

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten en het Rijksmuseum van Oudheden.

Aanmelden via de RMO website »