Menu

Even voorstellen: de nieuwe bestuursleden

In de ledenvergadering van zaterdag 9 mei 2015 zijn twee nieuwe bestuursleden tot het landelijk bestuur toegetreden: Prof. dr. R.J. (Bert) van der Spek als voorzitter en Drs. M. (Marco) Hanegraaff als penningmeester en ongeveer in diezelfde tijd Drs. C. (Carina) van den Hoven als vertegenwoordiger van ons tijdschrift Phoenix. Hieronder stellen wij hen aan u voor.

Een foto van hoogleraar Bert van der Spek voor bij een rubriek in de PPBert van der Spek studeerde geschiedenis in Leiden van 1967-1976 met als hoofdvak oude geschiedenis en als bijvak assyriologie. Hij was deeltijd leraar geschiedenis  op het VWO en het MO en vanaf 1976  wetenschappelijk medewerker oude geschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Van 1993 tot 2014 was hij hoogleraar oude geschiedenis (“oudheidkunde, i.h.b. West-Aziatische en Mediterrane geschiedenis”). Aan de VU heeft hij de opleiding “oudheidkunde” opgericht, die in 1984 van start ging, een opleiding die de studie van het Nabije Oosten en de Grieks-Romeinse wereld integreert.
Zijn wetenschappelijke interesse ligt op het gebied van de interactie van de Griekse en Mesopotamische culturen, vooral van de Hellenistische periode. Hij heeft deels ongepubliceerde Babylonische kronieken uitgegeven, die nu vrij toegankelijk zijn op de website livius.org -> Mesopotamia. Een andere interesse is economische geschiedenis. Hij leidde een NWO-project over marktwerking en prijsgeschiedenis door de eeuwen heen, dat o.a. leidde tot de publicatie van de bundel A History of Market Performance from Ancient Babylonia to the Modern World (London 2014). Zijn handboek (met L. de Blois), Een Kennismaking met de Oude Wereld, waarin de geschiedenis van Voor-Azië, Egypte en de Grieks-Romeinse wereld geïntegreerd wordt gepresenteerd, wordt veel gebruikt op universiteiten en hogescholen en is in het Engels, Duits en Koreaans vertaald. Als emeritus werkt hij nu verder aan de publicatie van spijkerschriftteksten uit de Hellenistische tijd en een boek over Babylonië na Alexander de Grote.

MarcoHMarco Hanegraaff studeerde Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam van 1994 tot 2000. Hij begon na zijn studie als marketeer bij diverse bedrijven binnen de financiële dienstverlening, waaronder Rabobank West-Brabant Noord. In 2007 koos hij ervoor om als zelfstandig marketingcommunicatie-adviseur verder te gaan. Iets wat hij tot op de dag van vandaag nog doet. Als zelfstandige werkt hij vooral bij gemeenten en andere non-profit instellingen. In 2007 is hij, naast zijn werk, ook begonnen met zijn studie Assyriologie aan de Universiteit Leiden. Deze studie rondde hij in 2012 cum laude af met een Bachelor-diploma. Zijn scriptie The value of Typology and Linguistic Universals for the understanding of Akkadian Phonology. A case study based on the Ikūn-pīša letter archive is een poging om de Akkadische klankleer te beoordelen aan de hand van inzichten uit de moderne taalkunde.

SONY DSCCarina van den Hoven is afgestudeerd in zowel Franse taal- en letterkunde als Egyptologie aan de Universiteit Leiden. Momenteel werkt zij aan de Universiteit Leiden en aan de École Pratique des Hautes Études in Parijs aan haar promotieonderzoek over de compositie van het kroningsritueel van de levende heilige valk in de Ptolemeïsche tempel van Edfu. De eerste resultaten van haar onderzoek zijn gepresenteerd op diverse internationale congressen en gepubliceerd. Van 2013 tot 2015 werkte Carina als docent Egyptologie aan de Universiteit Leiden. Daarnaast neemt zij sinds 2006 deel aan diverse Nederlandse en internationale veldwerkprojecten in Egypte, o.a. in Saqqara en de Dakhla Oase, en voerde zij zelfstandig onderzoek uit in de tempels van Kalabsha en Edfu. Ook organiseerde zij mede een aantal congressen aan de Universiteit Leiden, o.a. Symposium on the Application of Social Theory to Egyptology (2008), Current Research in Egyptology XI (2010) en 7th International Conference of the Dakhleh Oasis Project (2012). Naast haar wetenschappelijk onderzoek zet zij zich ook in voor het bevorderen van de populair-wetenschappelijke interesse in het oude Egypte. Van 2005 tot 2012 schreef zij diverse populair-wetenschappelijke artikelen voor de Newsletter Friends of Saqqara en sinds 2011 verzorgt zij lezingen voor de stichting Huis van Horus. Sinds april 2015 is Carina samen met Theo Krispijn eindredacteur ad interim van Phoenix.

Op de vergadering in mei hebben wij afscheid genomen van:

Diederik MeijerDr. Diederik J.W. Meijer die vanaf 1991 – dus 24 jaren !!! – voorzitter is geweest van het landelijk bestuur van Ex Oriente Lux.

 

 

willem.hovestreydtDaarnaast is ook Drs. Willem Hovestreydt, die bestuurslid was vanaf 2010, afgetreden als penningmeester.

 

 

Jaap van DijkDr. Jaap van Dijk tenslotte, die vanaf 2001 redactielid was van Phoenix en vanaf 2013 lid van het landelijk bestuur, heeft ook zijn functie neergelegd.
Wij zijn hun veel dank verschuldigd voor al het werk dat zij voor Ex Oriente Lux en Phoenix hebben verricht.